Pg negeert vonnis, vreemdeling uitgezet

12/03/201

PARAMARIBO - Procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday heeft de betekening aan hem van het vonnis van de kortgedingrechter waarin de Staat vrijdag verboden werd de buitenlander Alex Vlah uit te zetten, niet afgewacht en de man zaterdagavond gedeporteerd. De man die dertien jaar in Suriname woonde maar geen verblijfsvergunning heeft, werd tot persona non grata verklaard met de opdracht van de minister van Justitie en Politie om hem uit te zetten. Hij nam een advocaat in de arm om de uitzetting aan te vechten.

Het vonnis is vrijdag vanwege het late uur niet aan de pg betekend, omdat deze naar wordt vernomen na werktijd geen deurwaardersexploten in ontvangst neemt. Het vonnis waarin de beschikking van de minister van Justitie en Politie om Vlah uit te zetten wordt geschorst, zou daarom pas dinsdag aanstaande officieel naar Baidjnath-Panday worden gestuurd. De officier van justitie die de Staat in deze zaak vertegenwoordigde was vrijdag niet aanwezig bij de uitspraak, maar werd wel van het vonnis op de hoogte gesteld door de advocaat van Vlah.

Bij aanvang van het kort geding had de rechter de Staat bevolen de uitzetting aan te houden totdat zij tot een vonnis was gekomen. "Als zelfs de hoogste man bij het Openbaar Ministerie dit soort zaken doet, waar zijn we als burgers in dit land nog aan toe. Is Suriname nog een rechtsstaat", zegt iemand dichtbij het gezin van de man tegen de Ware Tijd. "Om 9 uur 's avonds is hij door leden van het A-Team met een meeneembrief van de pg van bureau Geyersvlijt opgehaald en om 10 uur zat hij op de KLM-vlucht naar Nederland", wordt eraan toegevoegd.

"Er wordt geen enkele rekening gehouden met zijn vrouw en kind. Hoe moeten die nu doen?" Naar verluidt mocht de man geen afscheid van zijn gezin nemen en is hij gedeporteerd met slechts de kleren die hij op het lijf had. Het wordt niet uitgesloten dat zijn vrouw, een agent van politie, een rechtszaak tegen de Staat zal aanspannen. De verwachting is dat Vlah op Schiphol aan de Nederlandse justitie zal worden overgedragen, die hem vervolgens in handen van Roemenië zal spelen.

Volgens de Surinaamse autoriteiten gaat het in deze om de voortvluchtige Alexandru Vlah, een Roemeen, die door zijn land wordt gezocht. In Roemenië is Alexandru Vlah wegens valsheid in geschrifte en belastingontduiking in 2004 bij verstek tot een gevangenisstraf veroordeeld en via Interpol opgespoord. De man ontkent dit, zegt dat hij Alex Vlah heet, Zuid-Afrikaan is maar kan dat niet bewijzen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname