Overleg met taxisector

8 mei 2017

Oranjestad - Hogere tarieven, veiligheid, piraterij en een pensioenregeling. Die onderwerpen stonden op de agenda van het overleg van de sector met de regering van Aruba, dat vorige week plaats vond. De ministers Mike de Meza van Toerisme, Transport, Energie en Milieu en Arthur Dowers van Justitie spraken met een flinke groep taxichauffeurs.

Ze willen graag van de betrokkenen zelf horen wat hen bezighoudt, om te komen tot optimaal taxibeleid. Op Aruba zijn 450 taxivergunningen uitgegeven. De officiële chauffeurs hebben naar eigen zeggen veel last van lieden die toeristen vervoeren zonder daarvoor een vergunning te hebben. Ook zijn er veel busjes voor ongeregeld vervoer, die taxiritten uitvoeren. De ministers beloofden hun best te doen voor betere controles.

Wat de chauffeurs ook graag willen is de mogelijkheid om een pensioen op te bouwen via het pensioenfonds voor de toeristische sector. Nu zijn zij als zelfstandig ondernemer verantwoordelijk voor hun eigen oudedagvoorziening en daar komt vaak onvoldoende van terecht. Daardoor rijden veel taxichauffeurs door tot op hoge leeftijd. Het betreffende pensioenfonds laat berekenen wat de mogelijkheden zijn. Er is ook gemopper over de tarieven, die al jaren niet zijn gestegen. Minister De Meza heeft voorgesteld de tarieven te koppelen aan de inflatie, waardoor de tarieven automatisch meebewegen met de kosten van het levensonderhoud.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao