'Overheid verwacht forse stijging inkomsten’

27/05/2017

PARAMARIBO - De regering blijft erop rekenen dat de komende jaren de inkomsten van het land uit de mijnbouwsector fors zullen toenemen. Dit blijkt uit het concept Ontwikkelingsplan (OP) 2017-2021. Ze verwacht dat de inkomsten al in 2018 licht zullen beginnen te stijgen.

Vergeleken met het huidige niveau zullen de bedragen over drie jaar met 50 procent zijn toegenomen, en vervolgens 80 procent het jaar daarop. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft het ook vaker over deze voorspellingen. Hij heeft ook onlangs in het parlement verklaard dat het land de zwaarste periode van de economische crisis achter de rug heeft en dat er al dit jaar forse verbeteringen te zien zullen zijn.

De regering blijft eraan vasthouden, ook in het OP, dat de hoofdoorzaak van de crisis de scherpe terugval in de mijnbouwinkomsten is geweest. "Hierdoor ervaren wij problemen zoals inkrimping en sluiting van bedrijven, met als gevolg toenemende werkloosheid en verlies van inkomens, wat leidt tot sociale problemen", schrijft president Desi Bouterse in een begeleidende brief bij het document aan het parlement.

"De devaluatie van de Surinaamse dollar is de voornaamste oorzaak van de hoge inflatie en een forse daling van de koopkracht", stelt hij verder. Het document behandelt bijna vijftig beleidsgebieden die aangepakt zullen worden, vanaf lokale aandachtspunten tot internationale samenwerkingsverbanden, om de ontwikkeling van het land omhoog te stuwen.

Een organisatie die heel kritisch is geweest over de inhoud van het plan is de Vereniging van Economisten (VES). Eerder dit jaar betreurde ze dat er geen gedegen evaluatie is gemaakt van de effectiviteit van het vorige OP. Ook wijst ze erop dat de val van de mijnbouwinkomsten niet de hoofdoorzaak van de crisis is geweest.

Herhaaldelijke waarschuwingen vanaf 2013 werden genegeerd en er is niet op tijd bijgesteld om de terugval in prijzen van de mijnbouwinkomsten op te vangen. Naast de verwachte stijging in inkomsten de komende jaren, voorziet de overheid ook een forse toename in haar uitgaven aan onder meer lonen. De debatten over het OP beginnen komende maand in De Nationale Assemblee.

Bron: de Ware Tijd, Suriname