Oude belastingkantoor Aruba gerenoveerd rond mei 2014



MAANDAG, 24 SEPTEMBER 2012

ORANJESTAD — De renovatie van het oude belastingkantoor gaat zeker veertien tot zestien maanden duren. Dat zegt Emile Herde, lid van de Infra-Commissie van het ministerie van Infrastructuur. Jossy Figaroa, directeur van Dienst Openbare Werken (DOW), ging er vrijdag nog van uit dat het ongeveer een jaar zou duren.

Maar Herde zegt nu dus dat het langer gaat duren. En volgens hem komt de advertentie voor de aanbesteding niet vandaag, maar morgen in de krant.



Het nieuwe ontwerp voor het oude belastingkantoor oogt modern met veel glas.

Termijnen

“Normaal neemt de aanbestedingsprocedure vervolgens ongeveer een maand in beslag. Maar omdat dit project van een andere orde is en onder het Fondo Desaroyo Aruba (FDA) valt, kost dit meer tijd. Er is namelijk ook steeds goedkeuring van het bestuur van FDA nodig”, legt Herde uit. En omdat er ook nog rekening moet worden gehouden met besteltermijnen voor de benodigde materialen, zal de renovatie volgens hem op zijn vroegst in januari 2013 kunnen starten. Vervolgens duurt een project van deze grootte nog zeker veertien tot zestien maanden voordat er daadwerkelijk verhuisd kan worden. Herde zegt dat de renovatie wel als prioriteit voor Infrastructuur-minister Sevinger (AVP) staat aangemerkt.

Huur en koop

Het scheelt aanzienlijk in de kosten voor de regering als het gebouw, dat bedoeld is om Dimas en Directie Arbeid in te huisvesten, straks klaar is. De huidige gebouwen aan de Wilhelminastraat en Seroe Blanco brengen hoge huurkosten met zich mee. Wat nog wel speelt, is dat een deel van het terrein voor het oude belastingkantoor privé-terrein is. De wens is om van dit stuk grond een afgesloten parkeerterrein te maken, bestemd voor werknemers en bezoekers. Maar dan moet het terrein wel eerst door de regering aangekocht worden.

Modern en functioneel

“Als je de plannen nog niet gezien hebt, weet je niet wat je ziet”, zegt Herde. Volgens hem ziet het gebouw er straks veel netter en mooier uit vergeleken met wat het was. “Er wordt veel glas in het gebouw verwerkt, het oogt veel moderner, maar - nog belangrijker - het wordt ook heel functioneel”. Om beide diensten te kunnen huisvesten is er veel ruimte nodig, zeker omdat de diensten met veel externe partijen werken en veel bezoekers krijgen. Dit nieuwe pand voorziet in die ruimte.