Orkaan Sandy bedreiging voor evenwichtige begroting St. MaartenDONDERDAG, 01 NOVEMBER 2012

PHILIPSBURG — Orkaan Sandy, die enorme verwoestingen heeft aangericht in het noordoostelijk gedeelte van de Verenigde Staten, vormt ook een dreiging voor een evenwichtige begroting voor St. Maarten. Dat zei minister van Financiën, Roland Tuitt, tijdens de wekelijkse persconferentie.

Door de bewindsman is naar voren gebracht dat de regering met de Nederlandse regering en het College financieel toezicht (Cft) zal onderhandelen over de spreiding over vijf jaar van meer dan 60 miljoen gulden aan schulden in de begrotingen van 2011 en 2012, om te voorkomen dat ze in de 2013 begroting worden opgevoerd.

Volgens Tuitt is men momenteel op zoek naar een oplossing. De dekking van oude schulden moet afgehandeld zijn voor goedkeuring van de begroting door de Staten. De begrotingstekorten zijn het gevolg van gebrek aan efficiënte inning van belastingen bij zaken en het publiek gedurende de afgelopen twee jaar. Tuitt heeft weer een beroep gedaan op wanbetalers om hun verplichtingen na te komen.

Het land heeft de begrote inkomsten aan belasting over 2012 nagenoeg binnen, volgens de minister van Financiën. Men heeft nu echter een nieuwe reden voor zorgen. De situatie in de toeristische economische sector kan te maken krijgen met de gevolgen van de vernietigende posttropische cycloon Sandy die eerder over de oostkust van de Verenigde Staten is getrokken. De VS is de grootste toeristische markt voor St. Maarten.

“Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het toerisme,” stelt de minister. Als de huidige situatie aanhoudt, kan de regering echter het beoogde bedrag van 444 miljoen gulden innen dit jaar. Indien de belastinginning wordt voortgezet en overeenkomt met de projecties en de regering niet hoeft te betalen voor premies van gezinsleden van SZV-verzekerden, heeft het land dit jaar een evenwichtige begroting.

Het Ministerie van Financiën zou vandaag de jaarrekeningen over 2011 bij het Cft indienen.St. Maarten government to negotiate with dutch, CFT about spreading 60 million guilder debt

THURSDAY, 01 NOVEMBER 2012

Herald 01.11.12