'Opschoning Basiszorgverzekering duurt jaar'

08/03/2017

PARAMARIBO - Het zal veel tijd kosten om de burgers die 'oneigenlijk' gebruikmaken van de basiszorgverzekering, de gratis medische zorg van de overheid BZSR, uit het systeem te lichten. “Wij zijn al bezig met de opschoning en die zal een jaar in beslag nemen. Het beleid is erop gericht om de overheid niet meer te laten betalen voor ouderen die zelf de kosten kunnen dekken. Of voor kinderen tussen nul en zestien jaar van wie de ouders zich de verzekeringen kunnen permitteren”, zegt Cristien Polak, minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) tegen de krant.

Zij is het oneens met de kritiek die er is op dit besluit. "Ik kan begrijpen dat mensen gewend zijn geraakt dat de overheid voor alle zestigplussers en kinderen tot zestien jaar betaalde. Maar ik was er niet bij toen dit besluit werd genomen. En de realiteit is nu eenmaal zo dat de overheid niet in staat is te betalen voor iedereen. We hebben het geld nodig voor mensen die het zich echt niet kunnen permitteren."

Volgens een bron in regeringskringen is het ook bekend dat er, net als met het oude systeem van de geneeskundige hulpkaart (in de volksmond bekend als de on- en minvermogendenkaart), misbruik wordt gemaakt van BZSR-kaarten. "De on- en minvermogendenkaart werd gebruikt door kleine en middelgrote ondernemingen, als een soort subsidie van de overheid. Dat gebeurt nog steeds met BZSR-kaarten", laat de bron anoniem optekenen.

Polak erkent dat de overheid zelf verantwoordelijk is voor de scheefgroei. "Het is niet eerlijk dat mensen die het zich kunnen permitteren toch op de overheid rekenen. Wij moeten nu af van de mentaliteit van winti wai, lanti pai", aldus de bewindsvrouw.

Bron: de Ware Tijd, Suriname