‘Openbaar vervoer’ niet vergelijkbaar

9 februari 2017

Kralendijk - Het is voor de Rijksoverheid lastig om de verbinding tussen Bonaire en Curaçao te zien als openbaar vervoer. Leerlingen SGB op studiereis Concessies verlenen en subsidiëring kan daarom niet zoals in Nederland. Dat zegt Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella desgevraagd in reactie op het opiniestuk van directeur Koert van Buiren van SEO Economisch Onderzoek in Het Financieele Dagblad.

Hij ziet voor Bonaire sterke trekken van openbaar vervoer in de verbinding, die daarom niet volledig aan de markt kan worden overgelaten. Isabella had het artikel zelf nog niet gezien, maar wilde er toch iets over zeggen. ,,Concessies worden per provincie verleend. Dat gaat via een bieding van commerciële maatschappijen. We kennen hier geen provincie en geen openbaar vervoersysteem. Dat maakt het ingewikkeld.” Maar het besef dat de luchtverbinding de enige mogelijkheid is voor Bonairianen om van het eiland af te komen is er, aldus Isabella.

,,Het is geen vorm van openbaar vervoer zoals in Nederland, maar de kwetsbaarheid van de huidige situatie laat zien dat er nog eens goed naar gekeken moet worden.” De Rijksvertegenwoordiger zegt dat de bal vooralsnog bij de luchtvaartautoriteiten ligt. Dat de verbinding tussen de eilanden blijft bestaan is van groot belang. Daarbij moet veiligheid voorop staan: ,,Dat is een eerste vereiste. Maar voor Bonaire zit er ook een toeristisch aspect aan vast, de economie is er mee gemoeid en de zorgverlening.”

Isabella heeft met staatssecretaris Sharon Dijksma gesproken om die aspecten nog eens te benadrukken. Inmiddels zijn Nederlands inspecteurs aangekomen om Aruba en Curaçao te helpen bij de controles. ,,Hopelijk komen ze snel tot een gezamenlijke conclusie.” Tot er groen licht wordt gegeven kan er door de Caribisch Nederland (RCN) niet gevlogen worden. ,,Ik reis nu niet, behalve als ik naar Nederland zou moeten. Dan zijn er twee maatschappijen die rechtstreeks op die route vliegen.” Het door het kabinet opgelegde vliegverbod is niet voorbarig geweest, zegt Isabella.

Ambtenaren van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) hebben geen vliegverbod, omdat de Fokker 50-toestellen wel veilig zijn verklaard. Dat ligt voor RCN en Nederlandse ambtenaren ingewikkelder: ,,Dan moeten we onderscheid gaan maken tussen welke toestellen wel en welke niet. Dat schept nog meer onduidelijkheid. Over veiligheid moet je geen risico nemen. Beter uit voorzorg een wat grotere stap dan wellicht nodig is, maar we willen dat risico als werkgever niet nemen.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao