Ook DNA-leden tegen schelpafgraving Braamspunt

17/02/2017

PARAMARIBO - Het besluit dat weer schelpzand mag worden afgegraven op Braamspunt stuitte ook in het parlement op weerstand. Parlementariërs hebben donderdag met klem bij minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) aangedrongen dit terug te draaien.

Het financieel belang van enkele concessiehouders weegt niet op tegen de ecologische en materiële schade die de mijnactiviteiten tot gevolg zullen hebben, stellen zij. In het parlement verklaarde minister Dodson dat het besluit is genomen in het belang van de bouw- en constructiesector. De industriële vraag naar schelpzand is dringend en enorm. Het zal volgens de minister enige tijd vergen voordat overgestapt kan worden naar alternatieve grondstoffen. Volgens assembleeleden zijn die er wel, zoals een gelijksoortig product dat door Grassalco wordt geleverd.

De toestemming is onder strenge voorwaarden gegeven aan vier concessiehouders die voorheen conform hun vergunningsvoorwaarden hadden geopereerd. Sinds mijnactiviteiten enkele maanden geleden werden verboden, heeft zich in westelijke richting een nieuwe schelprits gevormd. Dodson deelde dit mee op basis van een onderzoek van het Wereld Natuurfonds (WWF) en plaatselijke oriëntatie van deskundigen van Natuurlijke Hulpbronnen en mijninspecteurs. Momenteel vindt er constant landaanwinst plaats, zei de bewindsman. Alleen op deze schelprits mag nu zand worden afgegraven nadat is gebleken dat zeeschildpadden op deze plek geen eieren leggen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname