Ook Arubaanse politie betwijfelt ‘gestegen criminaliteit’DONDERDAG, 23 AUGUSTUS 2012

ORANJESTAD — Korps Politie Aruba (KPA) vindt dat niet zomaar kan worden gesteld dat de criminaliteit in 2010 fors is gestegen ten opzichte van de drie jaren daarvoor. “De cijfers uit ons Statistisch Jaarboek 2011 zijn geen losstaande cijfers, maar moeten met een maatschappelijke visie worden bekeken.”

Het korps reageert daarmee onder andere op oppositiepartij MEP. Deze partij greep in juli de publicatie van het Statistisch Jaarboek 2011 van het CBS aan om de criminaliteitscijfers van de afgelopen jaren te vergeleken en te stellen dat de criminaliteit in 2012 onder de huidige regering met 70 procent is gestegen. Overigens was die vergelijking niet correct, zo concludeerde Amigoe al eerder, omdat er cijfers ontbreken.

Ook KPA zegt nu dat die analyse niet terecht, maar vanwege andere redenen. Het korps legt uit dat de politie hulpverzoeken, incidenten en andere meldingen registreert. Die gegevens worden genoteerd in het registratiesysteem van de politie. In de praktijk blijkt dat data dubbel worden genoteerd of onjuist worden ingevoerd. “Daardoor kunnen we in het Statistisch Jaarboek onmogelijk een 100 procent correct beeld geven.”

KPA werkt al enige tijd aan een verbetering van het registratiesysteem, zodat het in de toekomst wel mogelijk wordt om de cijfers beter te analyseren. Tot die tijd moeten de gegevens uit het Statistisch Jaarboek 2011 worden bekeken vanuit een maatschappelijke visie. “De cijfers kunnen misschien wel hoger lijken te zijn, maar dat kan meerdere oorzaken hebben”, aldus korpschef Dolfi Richardson. “Het kan zijn dat burgers zich meer verantwoordelijk voelen en sneller aangifte komen doen. Het kan zijn dat er meer meldingen komen als gevolg van het gevoerde zero-tolerance beleid. Maar ook een dubbele registratie van een aangifte kan tot hoge cijfers leiden.“

Overigens kreeg de politie enige jaren geleden een nieuw registratiesysteem. Dit moest leiden tot betere registratie en koppeling van politiegegevens. Dat project werd met financiering van het Nederlands-Arubaans ontwikkelingsfonds FDA opgezet.