Ondanks droog weer dorpen nog onder water

22/02/2017

PARAMARIBO - Hoewel het water langzaam wegtrekt, zijn dorpen in Paramacca en Tapanahony nog steeds ondergelopen. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) hoopt dat het droog blijft, waardoor de situatie niet erger wordt.

"Volgens de Meteorologische Dienst zijn lichte tot matige regenbuien verwachtbaar in het binnenland en voor de rest zal het droog zijn", zei Uno Kranenburg, operationeel manager van het centrum, dinsdag tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie. NCCR-coördinator Jerry Slijngard wees erop dat andere gebieden zoals Boven-Suriname in de gaten worden gehouden: "De waterstanden zijn erg hoog, maar de rivieren en kreken zijn niet buiten hun oevers getreden."

Slijngard onthulde dat de missie 'Operatie Hey Watra' wordt genoemd. Dinsdagochtend zijn vijfhonderd van de vijftienhonderd beschikbare voedselpakketten vervoerd naar Snesikondre, van waaruit ze worden gedistribueerd. Langatabiki en naburige dorpen kregen dinsdagmiddag voedselpakketten en het NCCR trok door naar de dorpen langs de Lawa en Tapanahony. Mogelijk zal er woensdag weer een lading naar de getroffen gebieden worden gezonden.

Hij zegt dat de overstroomde gebieden op basis van vastgestelde normen niet zijn verklaard tot rampgebied. Wanneer dat het geval is, kan Suriname een beroep doen op verschillende internationale organisaties. Het NCCR heeft dinsdag vergaderd met vertegenwoordigers van ministeries die hun bijdrage zullen leveren voor de mensen in nood.

Bron: de Ware Tijd, Suriname