Notoire zaken voor de rechter

1 februari 2017

Willemstad - Vier maatschappelijk veelbesproken rechtszaken komen deze maand weer voor de rechter. Drie van deze zaken zijn pro-forma, omdat ze nog niet klaar zijn voor inhoudelijke behandeling en één zaak wordt wel inhoudelijk behandeld.

Het gaat om de kwestie van de vier verdachten die zakenman Franky Ignacia om het leven brachten in zijn huis op Blue Bay. De andere drie pro-forma rechtszaken zijn die van de pastor O.B. tegen wie vele aangiften zijn gedaan van seksueel misbruik, de moordzaak in dansclub The Alley en de schietpartij van Campo Alegre waarbij drie mannen om het leven kwamen.

De zaak Ignacia is al voor geweest waarbij de vier verdachten van de overval van het Openbaar Ministerie (OM) een eis van in totaal 50 jaar celstraf tegen zich gehoord hebben. Op 15 februari krijgen de advocaten van de verdachten gelegenheid pleidooi te voeren. De mond van de 74-jarige Ignacia werd bij de overval afgeplakt en de man kwam door verstikking om het leven. De zaak werd uitgesteld in afwachting van de uitslag van het DNA-onderzoek.

Ignacia was geen onbekende op Curaçao. Hij was een cateraar, maar vooral zijn stoelen en tafels werden bij vele grote gelegenheden gehuurd. Hij overleed op 20 december 2015 door een hersenbloeding en zuurstofgebrek. Uit het onderzoek is gebleken dat hij ook fysiek mishandeld is. Een andere bezoeker op die bewuste avond overleefde de overval. De verdachten zijn drie broers en een zus die een kluis hebben geleegd en sieraden hebben meegenomen.

De zaak van de apostel O.B. (64) van de kerk Rains of Blessings in Groot Kwartier komt op 8 februari voor. Het is voor de derde keer dat deze kwestie pro-forma behandeld wordt. Het OM wilde eerder 48 getuigen horen, waarvan het gerecht toestemde met 38 getuigen. Pas na zijn aanhouding bleek hoe omvangrijk de seksueel misbruikzaak is. Achttien meisjes en vrouwen hebben de moed opgevat om aangifte te doen.

Op dezelfde datum, 8 februari, komt ook de schietzaak in de danstent The Alley in Punda voor het gerecht. Op 3 september 2016 vond daar een schietpartij plaats. Hierbij vielen twee doden, te weten Jurick Hooi (21) en Karoushaney Martina (23). Er werden vier personen aangehouden. Drie verdachten kwamen in december al voor, te weten D.L., R.C. en D.F.

En op 22 februari komt nog de zogenoemde zaak van de Campo-shooting voor. Er zijn twee verdachten die betrokken zouden zijn bij de schietpartij op de parkeerplaats van Campo Alegre in juli 2016, te weten G.A.G. (27) en S.A.T. (20). Vorig jaar vond eerst een regiezitting plaats, nu is de behandeling proforma. Bij de schietpartij kwamen drie personen om het leven. Het OM en de advocaat van de verdachten, Marije Vaders, wilden meer getuigen horen. Er waren vorig jaar tijdens de regiezitting ook nog steeds twee verdachten voortvluchtig.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao