Noodfonds voor overstroomde gebieden

21/02/2017

PARAMARIBO - De regering heeft maandag besloten een noodfonds op te richten voor de ongeveer 5000 mensen in binnenland, die zijn getroffen door de overstroming in het weekend. “Dat zal een flinke hap moeten worden voor ondermeer voeding en medicamenten. Ook zijn er middelen nodig om het onderwijsproces in de getroffen gebieden weer op te starten”, zei president Desi Bouterse maandagmiddag tegen journalisten bij het perscentrum van het kabinet. Hoeveel geld er nodig is, kon hij nog niet zeggen. Een van de direct betrokken ministeries is Financiën.

De regering heeft voorlopig aan multinationals zoals Rosebel Goldmines en Newmont gevraagd om enig geld te reserveren voor de noodhulp. Ook is een beroep gedaan op het bedrijfsleven om pakketten te sturen naar de getroffen gebieden en wordt van de samenleving ook verwacht landgenoten in nood te helpen.

De gebieden die onder water lopen liggen voornamelijk in het Boven-Marowijnegebied. Het water trekt over het algemeen weg, maar er wordt nog veel regen verwacht in Noord-Brazilië. "Er hangt ons een drama boven het hoofd en als er weer een golf van regen komt kunnen we straks praten van een totale ramp." Onder andere het Cotticagebied kan hierdoor ook onder water lopen.

De overheid en organisaties zoals het Rode Kruis zullen zich inspannen om de mensen te voorzien van eerste levensbehoeften. Thans wordt er voor een week noodhulp geboden aan de mensen door het verstrekken van ondermeer de eerste levensbehoeften. Ook zijn er centra opgericht van waaruit de hulpverleners naar de mensen in nood gaan. Er komt een communicatieteam om de samenleving te voorzien van de meest recente informatie.

Bron: de Ware Tijd, Suriname