Nieuwe rijstteelttechniek moet binnenland zelfvoorzienend maken

14/05/2017

PARAMARIBO - Binnenlandbewoners kunnen in de toekomst zelfvoorzienend zijn als het gaat om het hoofdvoedsel rijst, zegt de granman der Saramaccaners, Albert Aboikonie. Hij heeft in de voorbije drie jaar proeven gedaan met rijst in het binnenland, met toepassing van een nieuwe teelttechniek.

De resultaten zijn goed en de granman streeft ernaar dat de bevolking in het achterland dit systeem overneemt, zodat ze minder hoeft uit te geven aan rijst. Aboikonie heeft een rijstras gebruikt dat al in het gebied wordt geplant. Al onder de intussen overleden granman Belfon Aboikonie bezocht hij het Vormingscentrum van Stichting Ecosystem 2000 te La Rencontre en raakte enthousiast door de aanpak van de boslandbouwsystemen. De daaropvolgende jaren heeft hij op kleine schaal op verschillende kostgronden in het Pikin Riogebied de methode uitgetest.

In dit kader werd in alle stilte een landbouwproefstation opgericht. De toegepaste methode helpt de bodem verbeteren indien die al uitgeput is. In de kustvlakte wordt in het geval van een uitgeputte bodem kunstmest gebruikt, maar dan is er geen sprake van biologisch telen. In plaats van kunstmest heeft de granman voor zijn proeven een stikstofbindende plantensoort gebruikt. Deze wordt op het hele areaal geplant. "Die groeit zo goed dat de hele bodem bedekt wordt. Kort voor de inzaai wordt de plant verwijderd en bewaard. Na de inzaai wordt de bodem er weer mee bedekt. Hierdoor komt onkruid niet snel op,waardoor de rijst beter groeit."

Deze maand zal er opnieuw worden ingezaaid. "We hebben in de voorbije jaren verschillende keren voor steun aangeklopt bij de ministeries van Regionale Ontwikkeling en Landbouw, Veeteelt en Visserij, maar niemand had oren naar deze aanpak. Nu hebben we met de hulp van een Vriendenkring uit België geld ingezameld. Dat is altijd een moeizaam proces en het garandeert weinig continuïteit voor zo een project." Daarom zal Aboikonie opnieuw met de resultaten van de proeven bij de overheid aankloppen en hij denkt dat hij met de resultaten meer aandacht zal trekken.

Bron: de Ware Tijd, Suriname