Nieuwe premier Curaçao strijdt tegen woekerende corruptie

29-05-17

Wil hij Gandhi zijn of The Godfather? Curaçaos nieuwe premier Eugene Rhuggenaath staat voor bijzondere keuzes.

Rhuggenaath heeft haast met de presentatie van zijn kabinet, een maand na de verkiezingen. Hij is bezorgd dat zijn grote politieke rivaal, oud-premier Gerrit Schotte, zijn macht op illegale wijze verder aan het uitbreiden is. Rhuggenaath: ,,Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik moest kiezen: wil ik Gandhi of The Godfather zijn?"

De Tweede Kamer reageerde opgelucht op de winst van de liberale PAR bij de verkiezingen op Curaçao. Nederland had de afgelopen jaren heel wat te stellen met de politici op het Antilliaanse eiland. Maar volgens de SP koos Curaçao nu 'voor het koninkrijk en niet voor de maffia'

Strafblad
De veertiger Rhuggenaath keerde na een periode in het bankwezen eind 2015 terug in de politiek als minister van Economische Ontwikkeling. In 2009 was hij juist afgetreden als gedeputeerde en uit de PAR gestapt wegens zijn opvattingen over integriteit. Hij kreeg onvoldoende steun om te voorkomen dat een vriend van de partij benoemd zou worden als bestuurder bij de Dokmaatschappij, terwijl de man daar niet de juiste achtergrond voor had. ,,Ik zei: wij staan voor deugdelijk bestuur en integriteit, dan kunnen we niet iemand met een strafblad voor valsheid in geschrifte benoemen."

Het motto van Rhuggenaaths regeerakkoord komt van Nelson Mandela: 'onderwijs is het krachtigste wapen om de wereld te veranderen'. Daarnaast geeft hij prioriteit aan het bestrijden van armoede. ,,Goed bestuur is nodig om corruptie tegen te gaan, armoedebestrijding net zozeer."

Schandalen
De Curaçaose politiek dreigt al jaren te verzanden in zelfverrijking en corruptie. De regering van de eerste minister-president Gerrit Schotte werd geplaagd door schandalen. Ministers traden aan zonder voltooide screening op integriteit. Twee van hen zijn verdachte in het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels in 2013. Schotte werd vorig jaar tot drie jaar cel veroordeeld vanwege het aannemen van steekpenningen.

Schotte wordt ook verdacht van omkoping van parlementsleden: twee leden van de coalitie liepen opmerkelijk snel over naar kamp-Schotte. De ex-premier schoof direct een interim-kabinet naar voren, al kon hij vanwege zijn veroordeling zelf geen minister worden. Volgens Rhuggenaath trekt Schotte echter achter de schermen aan de touwtjes.

Integriteitskamer
,,We hebben gehoord dat er buitengewone vergaderingen van de ministerraad gehouden worden. Niet alle stukken zijn beschikbaar, de agenda gaat niet naar de gouverneur en er worden financiële beslissingen genomen zonder advies van het ministerie van Financiën'', aldus Rhuggenaath, die een 'integriteitskamer' in het leven wil roepen. ,,Zodat er een onafhankelijke organisatie is waarbij ambtenaren en anderen misstanden kunnen melden, die onderzoek kan verrichten, die misdaden kan vervolgen en wellicht ook met beleid kan komen.''

Een andere maatregel die hij wil nemen, is de instelling van een onafhankelijk hoofdstembureau. Als dit er was geweest, had de interim-regering nooit een poging kunnen doen om de verkiezingen van 28 april te annuleren, een actie die volgens de Nederlandse minister Plasterk neerkwam op een staatsgreep.

De onvoorwaardelijke loyaliteit aan leider achter de schermen Schotte die hij bij de interim-regering ziet, doet hem denken aan The Godfather. Een film die nog meer indruk maakte was Gandhi. ,,Ik zag de film in 1982 als 12-jarige jongen, en daarna nog zeker dertig keer. Gandhi zette zich in voor zijn land, in het bijzonder voor de armen, en deed dat met geweldloos verzet. Hij is voor mij nog steeds een vaderfiguur.''

Cultuurverandering
Rhuggenaath wil de cultuur van patronage op het eiland veranderen. ,,De kruiwagen is heel belangrijk in onze samenleving. 'Wat kan jij voor mij betekenen?' Ik heb al jong gezien dat het anders kan. Mijn oom werkte bij een telecommunicatiedienst. De telefoon van mijn oma was afgesloten en zij belde hem: 'regel dat even voor mij.' Maar hij zei dat hij het niet ging doen.''

Ongehoord, vond Rhuggenaaths oma: ,,Ze heeft het haar zoon nooit vergeven dat hij haar geen voorrang gaf.''

Bron: AD, Nederland