‘Nieuwe goedkeuring voor gehoortesten Wit Gele Kruis Aruba’WOENSDAG, 28 MAART 2012

ORANJESTAD — Het Wit Gele Kruis (WGK) organiseert vrijdagavond in Casa del Mar een minisymposium ‘Neonatale Gehoorscreening op Aruba 2007 - 2012’. Het is de afsluiter van een week waarin twee Nederlandse experts op Aruba zijn om te bekijken of WGK gehoortesten op baby’s op de juiste wijze uitvoert.

Arts Suzanne van Oostrom hintte tijdens een persconferentie gisteren al dat ze zeer tevreden is over de testen. Ze gaat er tijdens het symposium dieper op in. “Wat ik de afgelopen week heb gezien, stemt me positief. De testen worden op tijd gedaan, het team is enthousiast en de resultaten zijn goed. Het is belangrijk dat WGK de mogelijkheid heeft en houdt om goedgekeurde neonatale gehoorscreeningen te doen, want dat betekent dat kinderen niet van het eiland af hoeven. Ik zie dat kinderen van drie maanden al een gehoortoestel krijgen als blijkt dat ze gehoorproblemen hebben. Dat is goed, want op die manier wordt hun restgehoor gestimuleerd. Kinderen hebben daardoor ook de kans om op jonge leeftijd gebarentaal te leren.”

Ze is niet de enige spreker tijdens het symposium. Op het programma staat ook een lezing van keel, neus- en oorarts Steven Cabenda over ‘Diagnostiek gehoorprobleem’ en van Nathaly Harms-Ellis over ‘Opvang en begeleiding na diagnostiek’. Als laatste is jeugdgezondheidsarts Joan van Heyningen aan het woord, die vertelt over gehoorscreening op Curaçao, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba en mogelijke samenwerking tussen de eilanden.

Onderzoek vrijwillig

WGK begon in 2007 met gehoortesten bij baby’s. Het eerste jaar stond in het teken van trainingen en certificaten halen. Daarna startte het WGK met de testen. Het gehoor van een baby wordt getest tussen de vierde en zevende dag na de geboorte. Ouders kiezen er overigens zelf voor of ze willen meewerken, de test is niet verplicht. De test duurt maximaal dertig minuten. 2 op de 1000 baby’s wordt geboren met een gehoorprobleem. Op Aruba gaat het jaarlijks om vijf tot tien baby’s. De apparatuur om het gehoor mee te testen, is gedoneerd door Quota, Aruba Way Foundation, Kiwanis en Ike Cohen Foundation. Zij investeerden daarvoor in 2007 160.000 florin.