'Nieuwe' gevangenis uit 2010 op Bonaire is nu al volDINSDAG, 19 JUNI 2012

WILLEMSTAD — Ter hoogte van Plantage Aruba wordt vanmiddag het bouwbord onthuld voor de bouw van de nieuwe Justitiële Inrichting. Die is naar verwachting in 2015 klaar. Maar de huidige gevangenis heeft nu al haar maximale capaciteit bereikt.

Hoewel in 2010 een modern en uitgebreid complex werd opgeleverd, blijkt de capaciteit niet voldoende, nu ook gedetineerden van Saba en St. Eustatius hier opgesloten worden. Zij behoren immers tot de zogenaamde BES-eilanden. De nieuwe gevangenis zal bovendien op een geïsoleerdere plaats komen dan de huidige faciliteiten, vlakbij het centrum.

Dat de gevangenis nu vol zit, heeft ook te maken met het feit dat in januari 2011 het Openbaar Ministerie op Bonaire is begonnen met het uitvoeren van vonnissen waarin celstraffen waren opgelegd. Het betreft vonnissen uit 2008 tot 2010 die niet uitgevoerd konden worden omdat er geen ruimte was. Omdat de gevangenis nu vol zit, heeft het OM de uitvoering van achterstallige vonnissen tijdelijk moeten staken, zo blijkt uit het jaarverslag.

Daarnaast is een groep van 22 Bonairiaanse gedetineerden die op Curaçao lange gevangenisstraffen uitzaten, weer overgebracht naar Bonaire toen de gerenoveerde inrichting in gebruik werd genomen. Vijf van hen zijn inmiddels ook weer overgebracht naar Nederland.

Het cellentekort noopt het OM soms om gedetineerden vervroegd naar huis te sturen, maar wel onder strenge voorwaarden. Over deze beslissingen en de capaciteit van de huidige inrichting wordt regelmatig overleg gevoerd met de directie van de gevangenis.

De nieuwe justitiële inrichting krijgt een capaciteit van 94 cellen. Deze bieden plaats aan mannen, vrouwen en jeugdigen. Volgens de planning is de nieuwbouw medio 2015 gereed.