Nieuwe directeur Insel Aruba

24 januari 2017Oranjestad - Met ingang van 1 februari neemt Stephan van Spaandonk het stokje over bij Insel Air Aruba, nadat Frederick Nuboer afgelopen vrijdag zijn ontslag als directeur heeft aangekondigd.Volgens Nuboer is vorig jaar al besloten om het management terug te brengen van drie naar twee personen, zo verklaarde hij maandag aan NoticiaCla.com: ,,In onderling overleg heb ik besloten mijn functie neer te leggen en weg te gaan bij het bedrijf.” De vertrekkende directeur ontkent berichten dat hij weggaat voordat de boel verslechtert en hij met het bedrijf de afgrond ingaat.

,,Dit is een geplande stap, waardoor het bedrijf de ruimte heeft voor allerlei maatregelen die nodig zijn om het bedrijf weer op orde te krijgen.” Ook van Spaandonk bevestigde dat er geen sprake is van ‘de dans ontspringen’ en dat Insel Air Aruba blijft draaien en geen stille dood zal gaan sterven.

Zoals Nuboer al eerder aan de nieuwssite heeft bevestigd, zal het luchtvaartbedrijf worden omgevormd naar een chartermaatschappij en als gevolg daarvan zullen er minder directeuren nodig zijn (twee in plaats van drie): ,,Van Spaandonk is chief maintenance officer en Lutico Hermans is chief operations officer. Van Spaandock wordt daarnaast ook de algemeen directeur.” Nuboer treedt per 1 februari af als algemeen directeur van Insel Air Aruba, maar blijft voorlopig in functie als adviseur en zal nog enkele lopende zaken afronden.

Hij blijft daarna ter beschikking van het bedrijf voor mogelijke andere zaken. Nuboer heeft recent ook de nodige kritiek te verduren gekregen doordat het luchtvaartbedrijf door de precaire financiële situatie onder meer geen belastingafdrachten deed. Dit kreeg extra aandacht omdat Nuboer in het verleden zelf belastinginspecteur is geweest en uit dien hoofde ‘beter had moeten weten dan geen belasting te betalen’.

Daarnaast zijn vragen gesteld over de verenigbaarheid van zijn functie als directeur van Insel Air Aruba met die van het voorzitterschap van de Algemene Rekenkamer. Toen NoticiaCla.com Nuboer met deze kritiek confronteerde zei Nuboer dat vanaf het begin was besloten dat de chief financial officer zich met de belastingzaken zou bezighouden: ,

,Dat was niet mijn verantwoordelijkheid. Dat is in 2011 zo afgesproken. Wij zijn hier altijd transparant in geweest met de Belastingdienst en de minister van Financiën. Er zijn ook getekende overeenkomsten hoe wij dit probleem aanpakken. Het voorzitterschap van de Rekenkamer is een parttimefunctie.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao