Nieuw jeugdparlement wil snel aan het werk

22/05/2017

PARAMARIBO - Het nieuwgekozen Nationaal Jeugdparlement (NJP) met 29 leden, heeft in zijn eerste openbare vergadering zaterdag een motie aangenomen om zo snel mogelijk de leiding te kiezen. Die zal bestaan uit een voorzitter, ondervoorzitter en tweede vervanger van de voorzitter.

Er is daartoe een commissie ingesteld van vijf leden: voorzitter Xavier Biegman, ondervoorzitter Samir Gobind, secretaris Vince Dalen en de leden Majenka Domini en Shraddhanjali Moektimisier. Die mogen zich niet verkiesbaar stellen voor één van de drie functies. De motie is een initiatief van Zenani van Throo, één van de twee herkozen leden van het parlement.

Ze lichtte de motie toe met de verklaring dat jeugdigen in Suriname gebukt gaan onder omstandigheden die niet gunstig zijn voor hun ontwikkeling. Ook zegt ze benaderd te zijn door mensen die hebben gewerkt tijdens de jeugdparlementsverkiezingen die nog steeds niet zijn uitbetaald. Zij pleitte samen met andere leden voor een snellere aanpak van deze zaken. De verkiezing is zaterdag.

De vergadering die niet vlekkeloos verliep door voornamelijk de onervarenheid van de leden, werd geleid door het oudste lid in jaren, Dorothy Terlaan, ondersteund door Kelvin Koniki en Mohamed Abdul. De vergadering werd enkele keren geschorst. Deze onderbrekingen duurden veel langer dan was beslist.

Directeur van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, Rachel Koningsbloem-Pinas, schreef het bijna rommelige verloop van de vergadering toe aan het feit dat de leden jong en onervaren zijn, vooral als het gaat om vergadertechniek. Ze worden daarom de komende tijd begeleid om vooral die techniek aan te leren, dan wel aan te scherpen. Het verloop van de zitting is volgens de directeur een aandachtspunt van het ministerie.

Ondanks het feit dat zaken niet altijd ordelijk verliepen, heeft ze toch waardering voor de manier waarop de jongeren geprobeerd en gedurfd hebben zaken aan te kaarten. Behalve begeleiding door het ministerie zal Junior Chamber International ze trainen in de vaardigheden die zij nog missen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname