Nieuw elektronisch systeem voor grensbeheer in november in gebruik in Suriname

DE WARE TIJD:

09/10/2012

PARAMARIBO - Suriname neemt half november een nieuw elektronisch grensbeheersysteem in gebruik. Het nieuwe systeem zal bijdragen aan de nationale veiligheid en het personenverkeer vergemakkelijken, verwacht het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Waarnemend directeur Lucretia Redan van Buitenlandse Zaken was de afgelopen week samen met functionarissen van Defensie en Justitie en Politie in Canada, om de nieuwe software te testen en goed te keuren. Vrijdag ondertekende zij de aankoopovereenkomst met Canadian Bank Note die het systeem heeft ontwikkeld.

Apparatuur en bijbehorende software worden binnenkort naar Suriname verscheept voor installatie op de verschillende grensposten. Na plaatsing van het systeem op de Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij wordt het gelinkt aan het ministerie van Justitie en Politie, het Bureau Nationale Veiligheid van het Kabinet van de President, de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, de Vreemdelingendienst en het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de tweede fase wordt het systeem ingevoerd op de grensposten in Nickerie en Albina. De totale kosten bedragen ongeveer 2,2 miljoen euro.