‘Niets mis met benoeming Jardim’

24 januari 2017

Willemstad - Er is absoluut niets mis met de benoeming van ex-minister José Jardim tot directeur bij BearingPoint Caribbean. De aanstelling is ook niet gebaseerd op een wederdienst waartoe BearingPoint verplicht was ten aanzien van de voormalige bewindsman. Dat heeft BearingPoint Caribbean desgevraagd aan deze krant gemeld naar aanleiding van een publicatie in de Papiamentstalige ochtendkrant Ultimo Noticia van gisteren.

De krant meldde dat de benoeming een tegenprestatie was voor het feit dat BearingPoint in het verleden via een contract met de Belastingdienst 15 miljoen zou hebben gekregen. Volgens Ultimo Noticia behoorde Jardim samen met nog drie anderen tot Ex-minister José Jardim. De laatste vier kandidaten die goed waren bevonden na een sollicitatie. De finale keus viel volgens Ultimo Noticia niet op Jardim maar op een andere kandidaat.

Deze beslissing zou later ingetrokken zijn, nadat BearingPoint erachter kwam dat er een belofte was gedaan om de voormalige minister als tegenprestatie voor de 15 miljoen gulden de functie van directeur aan te bieden, aldus Ultimo Noticia. In een reactie op de publicatie stelt BearingPoint dat het kantoor ‘de afgelopen jaren op eigen kracht zowel van de BES-eilanden als Curaçao opdrachten gegund heeft gekregen zonder informatie van binnen.”

Het kantoor schetst hoe het in 2010 voor alle BES-eilanden een Europese aanbesteding won voor hetzelfde systeem dat op Curaçao wordt geïntroduceerd. De Nederlandse Belastingdienst koos uit 5 bedrijven voor BearingPoint. In 2013 heeft de lokale Belastingdienst een openbare aanbesteding gedaan voor dezelfde belastingsystemen. De aanbesteding is toen door topambtenaren en externe deskundigen begeleid. BearingPoint won de aanbesteding. Bij de uitvoering was er een commissie van het ministerie van Financiën als opdrachtgever betrokken bij BearingPoint, maar minister Jardim zelf was geen directe gesprekspartner voor het kantoor.

Het feit dat voormalige bestuurders en topambtenaren na hun ambtsperiode voor een carrière in het bedrijfsleven kiezen, is op zich niet nieuw, zo laat het kantoor in een reactie weten. De voormalige Nederlandse pre- mier Jan Peter Balkenende ging na het premierschap bij Ernst & Young werken, terwijl de ex-ministers van Financiën Gerrit Zalm en Wouter Bos na hun termijn bij respectievelijk ABN Amro en KPMG gingen werken. Op Curaçao ging Julian Lopez Ramirez na zijn dienstverband als hoofd Douane bij Deloitte werken, terwijl Raymond Begina in de 90’er jaren nadat hij hoofd Stafbureau was, bij KPMG aan de slag ging.

Jardim is net als het kantoor internationaal gericht. "Met zijn komst verwachten wij ‘zijn’ visie ten aanzien van een moderne belastingdienst en moderne overheid beter uit te kunnen dragen richting onze kanten in het Caribisch gebied. Door zijn toevoeging aan ons team kunnen wij nog van veel meer toegevoegde waarde zijn voor onze klanten omdat hij kennis en ervaring vanuit klantenperspectief meebrengt.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao