Motorrijtuigenbelasting veranderd

26 januari 2017

Oranjestad - De Belastingdienst waarschuwt dat autobezitters nog maar enkele dagen de tijd hebben om hun motorrijtuigenbelasting voor de eerste helft van het jaar 2017 te betalen. Daarna kunnen boetes worden opgelegd.

Voor de Wet motorrijtuigenen motorbootbelasting is een heffingenstelsel geïntroduceerd. Wie niet op tijd betaalt, kan een naheffingsaanslag met boete krijgen voor het bedrag dat nog open staat. Daarvoor geldt een betalingstermijn van een maand. Daarna kunnen verdere invorderingsmaatregelen volgen, bijvoorbeeld een dwangschrift, loonvordering of goederenbeslag. Wie dat wil kan in twee termijnen betalen. De eerste vervalt op 31 januari, de andere op 30 juni.

In verband met de wijzigingen in de motorrijtuigenbelasting geldt voor 2017 een overgangsregeling waarbij ‘Overige platen’ ook in twee termijnen betaald kunnen worden. Iedereen die in het bezit is van een motorrijtuig moet motorrijtuigenbelasting betalen ongeacht of gebruik wordt gemaakt van de openbare weg.

Wie een motorrijtuig bezit dat dertig jaar of ouder is, betaalt de helft van het vastgestelde bedrag behorende bij het type motorrijtuig.

Ook dit jaar wordt van het vorig jaar geïntroduceerde stickersysteem gebruik gemaakt. Dit jaar zijn de stickers rood en blauw. De nummerplaten van 2015 moeten dus op de motorvoertuigen bevestigd blijven. Alleen motorfietsen krijgen een nieuwe nummerplaat uitgereikt.

De Belastingdienst gaat hard optreden tegen wanbetalers, om herhaling te voorkomen van de situatie van vorig jaar, toen veel weggebruikers in gebreke bleven.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao