Mogelijk corruptie ontdekt bij SBB

23/01/2017

PARAMARIBO - De politie van Zanderij heeft zondag een stokje gestoken voor een poging om houtblokken op klaarlichte dag te stelen. Het ruwe hout heeft een straatwaarde van vierduizend US dollar en werd illegaal opgehaald van een concessie in het Tibitigebied, die ligt op weg naar West-Suriname.

Het optreden van de politie zal er mogelijk toe leiden dat een veel ernstiger probleem van corruptie bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) aan het licht komt. Dit is tegenover de redactie bevestigd door Avinash Wahi, hoofd voorlichting van SBB. De diefstal is ontdekt door de eigenaar van de houtconcessie, Saheed Mohan. "Ik kreeg zaterdagavond rond tien uur een tip dat er een truck zonder toestemming beladen werd op mijn concessie", zegt de ondernemer.

"Wij rukten gelijk met twee voertuigen uit en signaleerden de truck die reeds onderweg was, vermoedelijk naar de stad. Wij besloten om het transport te schaduwen om te zien wat er zou gebeuren bij de controlepost van SBB te Pikin Saron. Tot onze verbazing is de truck met lading geen moment gesommeerd om te stoppen door de twee dienstdoende boswachters die zichtbaar aanwezig waren", verklaart Mohan.

Hij schakelde de politie en het dagelijkse bestuur van SBB in, en de truck met lading werd door de politie van Zanderij onderschept en in beslag genomen. De chauffeur, onbekend bij de eigenaar van het hout, werd aangehouden en overgebracht naar de politiepost te Rijsdijk waar hij ingesloten is.

Maar er is veel meer aan de hand in deze zaak. Het is namelijk verboden om in het weekend houtblokken te transporteren uit concessiegebieden. Daarnaast hebben de dienstdoende boswachters oogluikend toegelaten dat er hout illegaal langs hun post getransporteerd werd.

Mohan: "Het onderzoek zal moeten uitwijzen of zij betrokken zijn bij de diefstal. Maar dit is sowieso een schande voor de SBB die er juist is om ons te beschermen tegen dit soort praktijken." De ondernemer is wel blij dat de leiding van de SBB volledige medewerking heeft verleend. Het dagelijkse bestuur van de stichting, een werkarm van het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer, heeft ook een onderzoek ingesteld.

Bron: de Ware Tijd, Suriname