‘Moderne werkgevers dulden vakbond niet’

08/03/2017

PARAMARIBO - Er is weinig begrip onder de nieuwe generatie van ondernemers voor vakbonden binnen hun bedrijven. “Oudere werkgevers kennen de belangrijke bijdrage die vakbonden leveren aan het succes van de organisatie. Bonden hebben hetzelfde doel als de bedrijfsleider: bouwen aan een succesvolle organisatie opdat ook wij en onze gezinnen een goed bestaan kunnen hebben”, benadrukt Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47, op vragen van de krant.

Berenstein die dinsdag aanwezig was tijdens de diploma-uitreiking aan 23 opkomende vakbondswerkers uit diverse bedrijven en overheidsinstanties riep de aspiranten op om het werk dat zij zullen doen niet licht op te vatten. "De vakbeweging vervult een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol in de samenleving." Hij zegt dat vooral als het gaat om de relatie tussen werkgever en werknemer in de particuliere sector er nog altijd spanningen zijn.

De ervaren vakbondsleider is het niet eens met de bewering dat het imago van het vakbondswezen geschaad is door het verwijt van politieke belangen. "Zeker als het om de overheid gaat, is de vakbeweging verweven met de politiek. De kritiek is niets nieuws. C-47 is opgericht met een politieke dimensie, waar ook kritiek op is geweest. Het is een ander ding wanneer gesproken wordt over politieke inmenging." President Desi Bouterse heeft volgens Berenstein ook werknemers opgeroepen om te staken met het oog op politieke belangen, "wat mocht".

Niwesh Narain, werkzaam bij een ministerie, ziet zijn intrede binnen de vakbeweging zelfs als een weg naar de politiek. "Maar dat is in de toekomst. Nu zijn er andere zaken die in het belang van mijn collega's aangepakt moeten worden." Carmelita Salmo, werkzaam bij een particulier bedrijf, heeft minder oog voor de politiek: "Voor mij is het belangrijk om te weten wat de wet zegt over de rechten van arbeiders. Het is niet altijd zo dat wat de werkgever zegt, in lijn is met wat de wet zegt."

Bron: de Ware Tijd, Suriname