Minister Spies zeer positief over Curaçao

 ZATERDAG, 11 FEBRUARI 2012 

WILLEMSTAD — De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies (CDA) is zeer positief over haar eerste kennismaking met Curaçao, zo stelde ze gistermiddag tijdens een persconferentie. Spies ontmoette premier Gerrit Schotte en een delegatie van de Raad van Ministers, met onder anderen ook minister George Jamaloodin (Financiën, MFK) en Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (Justitie, PS).

Ook Schotte noemde het gesprek van gisteren positief. Onderwerpen die werden besproken waren onder andere de begroting, het financieel toezicht, het Sociaal Economisch Initiatief (SEI), de Isla-raffinaderij, samenwerkingsprogramma’s en de stand van zaken van de in te stellen werkgroepen, zoals afgesproken tijdens de Koninkrijksconferentie vorig jaar.

Spies was onder de indruk van de ‘grote ambities’ van de Curaçaose regering, die snel aantoonbare resultaten wil boeken. Volgens haar is er met het gesprek van gisteren een goede basis gelegd voor de samenwerking in de komende jaren.

Vandaag heeft ze een gesprek bij Refineria Kòrsou en bezoekt ze de Isla-raffinaderij en de BOO-energiecentrale. De regering van premier Gerrit Schotte beloofde anderhalf jaar geleden met een toekomstvisie voor de raffinaderij te komen. Spies zei begin dit jaar in de Tweede Kamer daar niet al te lang op te willen wachten.

Ze dreigde zelfs met het stopzetten van financiering van het SEI. “Ik zal daar niet licht mee omgaan, maar als mij op enig moment geen ander middel rest om mij ervan te verzekeren dat dit belangrijke onderdeel uiteindelijk uitgevoerd zal worden, zal ik de opschorting toepassen”, schreef Spies aan de Tweede Kamer.

De huidige afspraak met de Curaçaose regering is dat de Nederlandse regering voor eind december 2011 een tussenrapportage zou ontvangen, dat er eind maart een compleet onderzoeksrapport is, waarin alle toekomstopties voor de raffinaderij vermeld staan, en dat de Raad van Ministers van Curaçao eind mei een plan van aanpak goedkeurt. Deze afspraak werd gemaakt door de toenmalige minister Piet Hein Donner. De tussenrapportage, die vooral inzicht geeft in de voortgang die geboekt is, heeft Spies inderdaad ontvangen en nu is het een kwestie van wachten op de eindrapportage in maart.

Enkele dagen na de brief aan de Tweede Kamer nuanceerde Spies al haar uitspraak over het mogelijke stopzetten van financiering van het SEI. De Nederlandse minister maakte de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties duidelijk dat het eventuele opschorten van de Sociaal Economisch Initiatief (SEI)-financiering niet als precedent gezien moet worden. “Ik ga niet zeggen dat ik in alle voorkomende gevallen deze sanctie zal toepassen.”

Gisteren uitte Spies haar vertrouwen uit dat het uiteindelijk goed komt. “De regering-Schotte zegt op schema te zijn met de uitwerking van die visie. Nederland en Curaçao hebben heldere afspraken gemaakt. Ik heb er alle vertrouwen in dat de regering in Willemstad zich daaraan houdt.”