Minister Miranda vordert financieel onderzoek SMS

21/02/2017

PARAMARIBO - Joyce Rozenhout is maandag tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders van de Scheepvaartmaatschappij Suriname (SMS) door minister Jerry Miranda (OWT en C) ontheven uit haar functie als directeur. Haar wordt door de Raad van Commissarissen onder andere mismanagement verweten. Ook zou zij eigendunkelijk haar salaris elk jaar met SRD 1000 hebben verhoogd.

De mislukte aankoop in 2012 van een veerboot die de vaart tussen Albina en St. Laurent zou onderhouden wordt haar ook zwaar aangerekend. Rozenhout zegt desgevraagd een rein geweten te hebben. Ze wacht het aangekondigde onderzoek en het resultaat dus rustig af. In kringen van Abop, de partij die Rozenhout in 2008 heeft voorgedragen voor benoeming wordt haar buitenfunctiestelling gezien als een politieke actie.

"Ik zit niet hier op een stoel om politiek te bedrijven", zegt Miranda. Volgens hem heeft de rvc ernstige bezwaren over het financiële reilen en zeilen bij de SMS tegen de directeur ingebracht. Hij heeft derhalve de minister van Financiën gevraagd dat de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) een onderzoek instelt. "Als er niets verkeerds wordt gevonden, komt die mevrouw gewoon terug op haar post".

Abop-assembleelid Edward Belfort proeft politieke rancune. "De minister is met een duidelijke opdracht naar het ministerie gestuurd". Belfort vraagt zich af waarom toenmalig minister Andy Rusland geen stappen heeft ondernomen indien er ernstige verdenkingen zijn tegen de SMS-directeur. "Waarom vindt dit nu plaats en waarom alleen mensen van de Abop", werpt hij op. "Al zijn het mensen uit mijn partij, indien er zaken zijn die onderzocht moeten worden zullen ze een stap terug moeten doen zodat er onderzoek kan plaatsvinden", kaatst minister Miranda.

Bron: de Ware Tijd, Suriname