Minister Lackin: ‘Suriname leent niet lukraak van China’

DE WARE TIJD:

26/07/2012

Paramaribo - Hoewel China een belangrijke partner is bij het financieren van de grootse plannen van de regering, wordt er niet onnadenkend omgesprongen met leningen van dat land. “Wij gaan wel zorgvuldig om met leningen”, geeft minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken voorzichtigheidshalve aan.

Hij doelt met zijn opmerking op de wet op de Staatsschuld die een limiet plaatst op hoeveel de Staat in binnen- en buitenland mag lenen. De minister beaamde gisteren tegenover de pers dat de Aziatische grootmacht een “belangrijke rol” vervult als het gaat om financiering van grootse plannen op diverse gebieden zoals infrastructuur, energie en mijnbouw. “Er zijn ook andere modellen die worden overwogen die de economie niet al te veel zullen belasten”, voegt hij eraan toe. Er wordt daarbij ook gerekend op andere bevriende naties zoals Brazilië en India. Financiële deskundigen en internationale organisaties hebben de overheid recent herhaaldelijk gewaarschuwd om niet onverschillig te zijn met buitenlandse leningen.

Ondanks de gunstige economische tijden die het land doormaakt, zou Suriname deze verleiding moeten weerstaan vanwege de internationale financiële crisis. Volgens China’s ambassadeur in Suriname Yuan Nansheng is relatie tussen Suriname en zijn land de afgelopen drie jaren behoorlijk geïntensiveerd. Dit zou zowel op economisch, politieke als sociaal cultureel vlak het geval zijn. Het recent bezoek van de vicevoorzitter van het Chinees parlement aan Suriname zou volgens de diplomaat een indicatie zijn van de gegroeide samenwerking op politiek niveau. “Jouw minister van Buitenlandse Zaken wordt de eerste van heel Latijns- Amerika om een officieel bezoek in oktober aan China af te leggen sinds de installatie van het nieuw Chinees parlement.” Overigens zijn de ministers van Openbare Werken en Landbouw eerder dit jaar al op officieel bezoek geweest. China zou er belang in zien om Suriname te helpen met het lenigen van de woningnood.

Naast het voorfinancieren van 5000 volkswoningen heeft China jaarlijks haar financiele donaties aan Suriname opgevoerd. “Er komen eind van het jaar 24 containers vol met landbouwmachines aan als steun”, vertelt de afgezant als illustratie dat zijn staat Suriname wil assisteren om “daadwerkelijk een voedselschuur te worden”.