‘Minister Hoefdraad heeft gelijk’

15/05/2017

PARAMARIBO - Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft gelijk met zijn verklaring dat Suriname op dit moment minder problemen heeft om valuta te verdienen voor de import en voor diensten.

"De koers is niet meer vast, maar zwevend. Dit betekent dat de wisselkoers door vraag en aanbod tot stand komen. Als de vraag toeneemt, zal de koers stijgen. En als de vraag afneemt zal die dalen. Hierdoor hoeft de Centrale Bank van Suriname niet meer met haar eigen valuta in te komen om de koers stabiel te houden", legt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, uit.

Het huidige systeem maakt dat er ook relatief kleine bewegingen in de koers ontstaan, wat een redelijke mate van 'stabiliteit', oplevert. Hoefdraad en de regering spreken de laatste tijd ook van stabiliteit op het koersenfront. Het loslaten van de koers was immers ook een van de voorstellen van organisaties als het Internationaal Monetair Fonds en de Wereld Bank om daadwerkelijk te komen tot de juiste koers op de lokale markt.

Maar er is ook een keerzijde van de medaille. Ramautarsing: "De minister moet ook erbij vermelden dat wij met de helft zijn verarmd voordat wij op dit punt zijn gekomen. Onze nationale munteenheid heeft nu slechts de helft van de waarde die ze had, vergeleken met toen de US dollarkoers nog SRD 4,04 was rond de verkiezingen. Het leven is daardoor twee keer zo duur geworden de afgelopen twee jaar. Dat is de realiteit waarin wij nu leven."

De bewindsman heeft vorige week inzage gegeven in de financiën van de overheid over het jaar 2016. Financieel-deskundigen zijn geschokt wanneer de cijfers nader worden geanalyseerd.

Bron: de Ware Tijd, Suriname