Minister Dikan krijgt districtsbegrotingen

31/05/2017

PARAMARIBO - Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling en de districtscommissarissen werken er vanaf nu aan om meer projecten dan voorheen, die in de tien districtsbegrotingen zijn opgenomen, uit te voeren. De districten moeten meer gaan doen om zelf geld te verdienen teneinde samen met middelen die de regering stopt in het districtsfonds, hun eigen projecten uit te voeren.

"We moeten met de weinige middelen die wij nu hebben toch zien te komen tot een punt van maximale realisatie", zei de minister. Hij sprak dinsdag bij het in ontvangst nemen van de afzonderlijke begrotingen van de tien districten. De bewindsman draagt de overtuiging dat de districten veel potentie in huis hebben om ondanks de economische crisis met eigen kracht hun projecten uit te voeren. "We gaan niet alleen leunen op de schouders van de overheid maar zelf binnen de districten geld verdienen."

Dikan erkent dat er in de voorgaande jaren niet zoveel is gerealiseerd op districtsniveau van wat het ministerie had gepland. Er wordt nog steeds gewerkt aan een systeem om te komen tot aanpassing van de begrotingsstructuur. "De commissariaten hebben in kaart gebracht hoeveel geld ze nodig hebben om projecten naar behoren uit te voeren en dat kan niet zo gemakkelijk gerealiseerd worden." Door de decentralisatiegedachte werkt het ministerie van RO er vooral aan de districten zover te krijgen dat ze meer projecten uitvoeren die meer geld kunnen opbrengen dan de overheid beschikbaar stelt. Hij verwijst hierbij naar het vuilniszakkenproject dat al in diverse gebieden wordt uitgevoerd en het podosirieproject dat sinds kort in Marowijne van de grond is gekomen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname