Minister Blokland: Nieuwe medicijnen niet perse beter in Suriname

DE WARE TIJD:

12/06/2012

Paramaribo - ‘Nieuwe medicijnen’ betekent niet altijd dat het goed is. Daarom wordt er dan liever doorgewerkt met de oude, bekende medicamenten. Dit stelt minister Michel Blokland van het ministerie van Volksgezondheid.

Blokland bevestigt dat er onder de medici enige ontevredenheid is over de Nationale Geneeskundige Klapper (NGK). Deze ontevredenheid heeft te maken met oude medicijnen die nog steeds zijn opgenomen in de klapper, terwijl er al nieuwere medicijnen zijn. In gesprek met de Ware Tijdzegt de voorzitter van de NGK, Frank Bueno de Mesquita, dat er voor oude medicamenten gekozen wordt, omdat de bijwerkingen al bekend zijn. Hij benadrukt dat het veiliger is te werken met oude medicamenten waarvan men weet hoe deze te gebruiken, te bewaren en welke gevolgen deze kunnen hebben.

Blokland kan zich in beide stellingen terugvinden. Hij is van mening dat oude medicamenten niet hoeven te betekenen dat ze niet meer goed werken, zo ook de nieuwe. “Als na onderzoekblijktdat de nieuwe medicijnen minder bijwerkingen hebben en dat ze veiliger zijn dan denk ik wel dat deze toegelaten worden”, zegt Blokband.

Daarnaast geeft hij aan dat er vaker geklaagd wordt over de NGK-commissie binnen de mediciwereld. Er zou geen goede samenwerking zijn. Bueno de Mesquita ontkent de miscommunicatie en meent juist dat de communicatie in vergelijking met enkele jaren terug juist is verbeterd. “Door de ontwikkelingen op technologisch gebied kunnen wij haast elke dag met elkaar communiceren en ook met de leden”, vindt de voorzitter.

Ook vindt hij dat er op tijd gemeld wordt als het onderzoek met betrekking tot een bepaald medicament wat langer duurt. Zowel Blokland als Bueno de Mesquita legt uit dat de prijs vaak ook een rol speelt. “Wanneer medicamenten pas uitgekomen zijn dan hebben ze meestal een patent en de maker wil winsten maken.”

Blokland zegt dat medicamenten dan pas ongeveer na tien jaar goedkoper worden. Volgens Blokland blijkt er niet zoveel mis te zijn met de huidige geneeskunde klapper.