Minister Blokland beperkt bevoegdheden directeur Staatsziekenfonds Suriname

DE WARE TIJD:

20/06/2012

Paramaribo - De minister van Volksgezondheid, Michel Blokland, heeft de bevoegdheden van de waarnemend directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), Stephen Comvalius, beperkt. In een brief die de minister gisteren verstuurde, vraagt hij aan Comvalius om wegens “gewijzigde beleidsinzichten”, geen overeenkomsten op operationeel gebied aan te gaan en personele aangelegenheden te vermijden. De SZF-directeur is niet te spreken over de maatregelen en heeft besloten zijn kantoor alvast op te ruimen. Hij ziet geen reden om langer aan te blijven als waarnemend directeur, aangezien vooral zijn bevoegdheid omtrent personeelszaken is ingeperkt. “Het is gewoon rancune wat nu gebeurt. Dit is het cadeautje dat ik krijg voor het harde werken. Met deze brief gaan zij mij langzaam bedanken en iemand anders daar zetten.”

Minister Blokland zei gisteren, in de marge van de vergadering van De Nationale Assemblee, tegen dWT, niets van doen te hebben met het schrijven. “Ik weet niets van een brief. Ik weet niet waarover u het heeft.” Opmerkelijk is dat de brief aan Comvalius op brievenhoofd van het ministerie van Volksgezondheid is geschreven en is getekend door de minister. Blokland bleef echter volharden geen weet te hebben van de brief.

Aanleiding

Comvalius weet niet wat de aanleiding is tot beperking van zijn bevoegdheden. In de vijfenhalf jaar dat hij de functie bekleedt, lijkt niets verkeerd te zijn gegaan. Integendeel is het fonds, volgens de waarnemend directeur, door het gevoerde beleid, uit een dal gekomen.

“De enige problemen die er wel zijn, stammen niet uit slecht management”, zegt hij aan de krant. Het SZF-bestuur functioneert niet optimaal, beaamt de waarnemend directeur, maar dat is, benadrukt hij, niet zijn hoofdpijn. Ook de achterstallige SRD 119 miljoen aan premiegelden, die nog betaald moeten worden aan verzekerden, is geen gevolg van een slecht beleid. “Het is de taak van de minister om geld los te krijgen.

Ik kan niet naar het ministerie van Financiën stappen om geld te eisen.” Dat de minister de restricties via een brief heeft meegedeeld, kan volgens Comvalius niet door de beugel. “Hij toont geen respect hiermee en ik ga dus geen schrijven terugsturen. Toen Blokland voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname was, kon hij wel persoonlijk komen. Nu stuurt hij een brief”, stelt de SZF-waarnemend directeur geïrriteerd. Hij zegt deze zaak aan de groene tafel verder uit te zullen vechten. Vandaag neemt hij een advocaat in de arm.