Minder inflatie in Caribisch NederlandDONDERDAG, 19 JULI 2012

KRALENDIJK — De inflatie op de eilanden van Caribisch Nederland neemt verder af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in haar jongste publicatie. De inflatie op de eilanden was in het tweede kwartaal van 2012 flink lager dan in het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal was de inflatie ook al afgenomen. Op Bonaire bedroeg de inflatie 3 procent. Op Sint-Eustatius en Saba kwam de inflatie in het tweede kwartaal uit op 5,3 en 3,9 procent.

Op Bonaire is de inflatie in het tweede kwartaal van 2012 uitgekomen op 3 procent. Een kwartaal eerder was dat 3,6 procent. De daling van de inflatie komt vooral doordat de prijzen van voedingsmiddelen en woninginrichting minder sterk zijn gestegen dan in het eerste kwartaal.

Hoewel de prijzen van voedingsmiddelen fors hoger zijn dan een jaar geleden, 6 procent, laat het tweede kwartaal toch een daling zien, in vergelijking met het eerste kwartaal, toen de inflatie nog 8,9 procent bedroeg.

Ook kleding was in het eerste kwartaal iets goedkoper dan een jaar eerder, aldus het CBS.

De inflatie op Sint Eustatius daalde in het tweede kwartaal met 1,3 procent, vergeleken met het eerste kwartaal, van 6,6 naar 5,3 procent.

Lagere elektriciteitsprijzen zijn de belangrijkste oorzaak voor de daling. Mede daardoor waren huisvesting, water en energie in het tweede kwartaal slechts 1,5 procent duurder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal was de prijsstijging met 16,2 procent veel hoger. Ook de prijzen voor benzine en onderhoud van auto’s drukten de inflatie. De prijzen van vervoer waren in het tweede kwartaal 2,8 procent hoger dan een jaar eerder. In het vorige kwartaal was dit nog 8,9 procent.

In het tweede kwartaal van 2012 was de inflatie op Saba 3,9 procent. Dat was in het voorgaande kwartaal nog 5,6 procent. Ook op Saba zijn lagere elektriciteitsprijzen de belangrijkste oorzaak van de gedaalde inflatie. Huisvesting, water en energie waren hierdoor 2,3 procent goedkoper dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal lagen deze prijzen nog 7,5 procent hoger dan een jaar eerder. Ook de gedaalde voedselprijzen zorgden voor een afname van de inflatie. Hoewel voeding in het tweede kwartaal 9,5 procent duurder was dan een jaar eerder, was de prijsstijging minder sterk dan de 14,5 procent in het eerste kwartaal.

Voor Saba zijn enkele cijfers over het eerste kwartaal van 2012 bijgesteld ten opzichte van de eerdere publicatie als gevolg van nagekomen informatie. De cijfers over het eerste kwartaal zijn nu definitief, aldus het CBS. De cijfers over het tweede kwartaal van 2012 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het derde kwartaal van 2012.