Miljoen euro voor bescherming zee- en kuststrook

26/01/2017

PARAMARIBO - Het project voor het vergroten en beschermen van rijkdommen in de zee en langs de kust van Suriname en Guyana is dinsdag officieel gelanceerd. Dit gebeurde in theater Unique met de ondertekening van de samenwerkingsprotocollen tussen het Wereldnatuurfonds, de dienst Natuurbeheer, Green Heritage Fund Suriname en de Guyana protected areas commission enerzijds en de Europese Unie, die een miljoen euro aan het project heeft gedoneerd, anderzijds.

Suriname kan nu samen met Guyana en overige partners meer acties ondernemen om de rijkdommen in de zee en langs de kust te beschermen. Belangrijke aspecten zijn het menselijk welzijn, voedselveiligheid, klimaatbestendigheid, kustbescherming en de mogelijkheid tot ontwikkeling en verruiming van economische activiteiten. Het aspect van bescherming is voortgekomen uit een dialoog tussen de partners. Gezamenlijk zal nog worden afgestemd welke detailaspecten onder de noemer van 'bescherming' vallen.

Het project is begroot op 1,25 miljoen euro. Het bedrag moet in vier jaar worden besteed. In 2020 moet het aantal beschermde gebieden in Suriname tot 10 procent, onder dit project komen te staan. Voor de ondertekening en lancering van het project waren in theater Unique aanwezig de niet-residerende EU ambassadeur, Jernej Vicetic, en het niet-residerende EU Hoofd voor samenwerking, Christof Stock. Daarnaast waren er de vertegenwoordigers van de partners.

Bron: de Ware Tijd, Suriname