MFK: Stabiliteit door Reforma

14 februari 2017

Willemstad - De veranderingen die MFK in het politieke systeem voorstaat, de zogeheten Reforma, vormen de enige garantie op een stabiele regering voor de duur van vier jaar.

Dat stelt secretaris-generaal Sithree van Heydoorn van MFK in een schriftelijke verklaring. De politici hechten geen enkele waarde aan het universele recht van iedere burger op Curaçao om via vrije verkiezingen hun politieke keus te maken. ,,En na de verkiezingen kan een enkele politicus of een politieke partij dit recht van de burger gewoon negeren en voor het volk beslissen welke bestuurders zullen regeren”, zo stelt hij.

In de ogen van Van Heydoorn is dat verkeerd. Er zijn zaken die, alhoewel zij legaal zijn, niet rechtvaardigen dat men hiermee doorgaat, aldus de secretarisgeneraal. Als voorbeeld noemt Van Heydoorn de zetelroof en andere gebreken in het huidige regeersysteem. ,,Hoe is het mogelijk dat bepaalde politici zo immoreel zijn dat zij zetelroof blijven goedpraten en rechtvaardigen?”, zo vraagt hij zich af.

Van Heydoorn trekt een vergelijking met andere zaken die weliswaar legaal waren, maar daarom nog niet rechtvaardigen dat zij plaatsvonden. In dit verband noemt hij de opsluiting van Nelson Mandela, die onder de apartheid in Zuid-Afrika legaal was. Of de slavenhandel die toen legaal was, en de zaken die onder het Stalinisme en het Nazisme legaal waren.

Het volk wordt opgeroepen om zich niet meer te laten leiden door het geschreeuw van de huidige politici die baat hebben bij het systeem zonder dat ze daarbij rekening houden met het recht om een regering te kiezen dat van het volk is en niet van de bestuurders.

De huidige crisis in de regering is te wijten aan de koppigheid en het onvermogen van de politieke partijen om in te zien dat Reforma de enige manier is om stabiliteit te garanderen. Dat is de reden waarom er nu nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, ‘die geen oplossing zullen brengen voor de schrijnende problemen die er zijn omdat de regeringen de rit niet uitzitten’.

Curaçao heeft de afgelopen 6 jaar niet minder dan zes premiers gehad. Statenzetels zijn als edelstenen die bezet worden door mensen die hun partij hebben verraden of hun slag slaan ermee, om zichzelf te verrijken, aldus de secretaris-generaal.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao