'Meer tijd aan voorlichting geslachtsziekten geven’

14 februari 2017

Willemstad - Curaçao besteed niet of nauwelijks tijd en aandacht aan voorlichting voor het algemeen publiek over geslachtsziekten. En de noodzaak om dat grootschaliger aan te pakken, wordt steeds dringender. Dat zegt voorzitter van Fundashon Motivá Guia i Protehá, Christopher de Wind, naar aanleiding van het aanbreken van de carnavalsperiode, waarin volgens hem een hoop minder leuke zaken plaatsvinden.

,,We bereiden onze mensen niet voor op deze ziekten. De hiv-cijfers blijven toenemen en er wordt niet gewerkt aan preventie. Seksuele voorlichting moet meer aandacht krijgen. In 2015 werden 86 nieuwe hiv-besmettingen geregistreerd. Vanaf 1985 zijn er 1.916 gevallen geregistreerd. Van de andere seksueel overdraagbare aandoeningen hebben we niet eens cijfers”, aldus de Windt. Volgens hem is het voorlichtingswerk van bepaalde organisaties en instanties niet zichtbaar genoeg en niet gericht genoeg op de risicogroepen, als gevolg van financiële omstandigheden.

,,Er moet meer geïnvesteerd worden in deze organisaties. Tevens zie ik dat er hiv-testen te koop zijn bij onder andere Chinese toko’s, maar het is goed om deze goed te bestuderen om erachter te komen hoe veilig deze methoden zijnom de ziekte aan te tonen.” De Windt pleit verder voor een begeleidingscentrum voor patiënten, waarbij voorlichting over de te volgen stappen bij besmetting duidelijk gemaakt wordt.

,,Hiv is nog steeds een groot taboe in de maatschappij en velen leven in angst als gevolg van gebrek aan informatie. Voorlichting is essentieel en zeker over de stappen die men kan nemen. Een positieve test betekent niet het einde van de wereld, maar ondersteuning moet er wel zijn. De hele maatschappij moet daar bij betrokken zijn.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao