‘Meer bestemmingen en grotere vloot’

11/02/2017

PARAMARIBO - Terwijl de achterstand in de boekhouding bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) wordt weggewerkt, wordt het duidelijk hoe zwaar het financieel is geweest tussen 2013 en 2015. Het bedrijf leed in die periode ruim 8 miljoen US dollar verlies.

In 2012 werd het verlies nog teruggebracht naar 1 miljoen US dollar. "De recordolieprijzen hebben het bedrijf zwaar getroffen de afgelopen jaren. Er waren momenten waar er zelfs 150 US dollar moest worden betaald per barrel. Dit probleem gold niet alleen voor onze maatschappij, maar voor de totale luchtvaartbranche wereldwijd", legt Lachmising uit. "Wij hebben vanaf 2016 veel betere prijzen voor olie gehad, waardoor wij er nu beter voor staan", voegt hij eraan toe.

Ondanks de financiële tegenslagen blijft de directeur, die amper zeven maanden aanzit, optimistisch over de ontwikkelingskansen van de onderneming. Hij ziet vooral mogelijkheden in de regio, maar dan moet de overheid helpen. "Ik doe een beroep op de ministers van Openbare Werken en Handel en Industrie om er alles aan te doen dat Suriname meer luchtvaartverdragen met landen in de regio aangaat."

De directeur doelt op mogelijkheden om het aantal routes van de SLM uit te breiden. Zo wil hij graag een luchtvaartverdrag met Cuba. "We zijn een samenwerking met China Air aangegaan en zij levert toeristen tot aan Cuba. Die maatschappij is bereid om toeristen ook naar Suriname door te sluizen als wij een luchtvaartverdrag met Cuba zouden sluiten", legt Lachmising uit.

Er zijn ook plannen om de vloot van de SLM uit te breiden. De huidige drie Boeings 737-300 moeten eind dit jaar vervangen worden. "Wij bestuderen momenteel de mogelijkheid om het aantal machines dat in de regio wordt ingezet uit te breiden. Als het haalbaar is, kunnen wij binnen de komende drie jaar gaan naar tien machines voor meer bestemmingen in de regio", stelt hij optimistisch.

Bron: de Ware Tijd, Suriname