Masterplan voor toekomst haven Saba

30 januari 2017

The Bottom - Voor de toekomst van Fort Bay haven op Saba wordt nog dit jaar een masterplan opgesteld. Omdat het een kleine haven is, moeten de activiteiten die er plaatsvinden zorgvuldig afgebakend worden. Dat zegt gedeputeerde Bruce Zagers tegen The Daily Herald.

Zagers was vorige week in Nederland voor overleg met architect Pieter Figdor van Public Domain Architecten in Rotterdam en beleidsmedewerker Sarah van der Horn van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, die in maart weer op Saba zal zijn. In het masterplan komen doelen voor de korte, middenlange en lange termijn.

Maar het scheiden van de activiteiten in het havengebied is voor de gedeputeerde van groot belang: ,,Alles komt in een klein gebied samen: vissen, duiken, vracht, de ferry, jachten en cruisebten. We moeten dat beter kanaliseren. Het is belangrijk om een visie te hebben voor de toekomst van de haven van Saba”.

Daarnaast zal Fort Bay ook groot onderhoud krijgen. Daarvoor is 3 miljoen dollar beschikbaar van het ministerie. Tot nu toe werden investeringen ad hoc gedaan, met het masterplan komt er een beter plan voor de uitgaven. Ook de faciliteiten in de haven zullen onder de loep worden genomen. Voor het toerisme en de visserij is het belangrijk goede golfbrekers aan de leggen en er zal gekeken worden of er een nieuwe pier moet komen. Een alternatief is het verlengen van de huidige pier, zegt Zagers.

Van der Horn zal het project leiden vanuit het ministerie. Zij was al eerder vijf maanden op Saba. Het bureau van architect Figdor is gespecialiseerd in ‘creatieve oplossingen’ voor havens. Zij ontwierpen onder andere drijvende havens als goedkoper alternatief, omdat er dan geen landmassa nodig is. Maar of dat geschikt is voor Saba, moet worden onderzocht, ook omdat het eiland in de orkaanzone ligt.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao