Marrononderzoekscentrum werkt aan ontwikkeling

22/05/2017

PARAMARIBO - Bij het Kibii wi koni-research center verkeren ze al dagenin een feeststemming. Het Marrononderzoekscentrum bestond op 16 mei namelijk een jaar. In de periode vanaf de oprichting is er niet stilgezeten. Ook deze week is er bedrijvigheid. Op zaterdag wordt in verband met het éénjarig bestaan een seminar gehouden waarbij er diverse lezingen gegeven worden. Het thema is ‘Opupaatiana, mamitiabilo’ dat zoveel betekent als; met alle verschillen werken aan hetzelfde doel.

Inleiders Alex van Stipriaan, Olivia Gomes DaCuncha, Paul Amoksieen anderen komen, geheel volgens thema, uit binnen- en buitenland en zijn ook in expertise breed georiënteerd. "We willen mensen zover krijgen dat ze snappen dat iedereen een bijdrage moet leveren om aan kennisoverdracht te doen. Wij kunnen het niet alleen", stelt initiatiefnemer Marcel Pinas. Vandaar dat het panel van inleiders ook zo divers is. Onder hen bevinden zich antropologen, geschiedenisprofessoren, archeologen en architecten. "Al die mensen gaan vanuit hun discipline aangeven hoe belangrijk cultuur kan zijn voor verdere ontwikkeling."

Pinas legt uit dat de sprekers kunnen aantonen hoe, bijvoorbeeld, munt te slaan uit de architectuur van de Marroncultuur. Het seminar met verschillende gastsprekers moet een jaarlijks terugkomende activiteit worden die steeds gekoppeld wordt aan de viering van het bestaan van het Kibii wi koni-onderzoekscentrum. "Het is voor ons heel belangrijk om vast te stellen waar we zijn en hoe we verder moeten gaan." Pinas zegt dat het onderzoekscentrum nog verder vorm moet krijgen. Er wordt gewerkt aan onder meer, documentatie en betere onderzoekstechnieken. "Over tien jaar willen we zover zijn dat we kunnen beginnen met de Moengo Universiteit."

Bron: de Ware Tijd, Suriname