Luchthavenbewakers riskeren drie jaar celstraf

14/02/2017

PARAMARIBO - Gracita B. en Gordon T. riskeren elk een gevangenisstraf van drie jaar met aftrek en een geldboete van tienduizend Surinaamse dollar te vervangen door zes maanden hechtenis. Officier van justitie Astrid Niamat is tot de conclusie gekomen dat het tweetal gepoogd heeft om ruim 3.500 gram cocaïne uit te voeren.

De twee hadden de drugs bewaard in de opbergruimte van de Johan Adolf Pengel Luchthaven, waar ze toen werkzaam waren als bewaker. Op camerabeelden is te zien hoe ze te werk zijn gegaan. Eerst ging de vrouw de bergruimte binnen, terwijl ze iets onder haar kleding verborgen hield. Kort daarna ontmoette Gorden T. haar in diezelfde ruimte en ook hij hield op dezelfde manier iets verborgen, die hij overhandigde aan Gracita B.

Tweede straf
De twee herkennen zichzelf op de beelden van de bewakingscamera, maar ontkennen dat ze drugs bij zich hadden. Ze proberen hun aanwezigheid daar te verklaren met het excuus dat ze daar dienst hadden.

Uit onderzoek blijkt dat ze op de bewuste dag inderdaad dienst hadden, maar niet in de bergruimte, zei een collega tegen de politie en de rechter. Niamat vindt dat hiermee het alibi van de beklaagden geen stand houdt. Ze merkte op dat het tweetal om de feiten heen draait.

De officier van justitie heeft een tweede straf tegen Gordon T. geëist voor iets wat hij in 2015 had gedaan. Ze vroegtwaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk en een geldboete van SRD 1000 te vervangen door een maand gevangenisstraf. Hij had geprobeerd om ruim 110 gram drugs uit te voeren, maar was daarin niet geslaagd. Op 27 februari komt de advocaat van de verdachten aan het woord.

Bron: de Ware Tijd, Suriname