Lichte inflatie op Aruba in februari

MAANDAG, 17 MAART 2014 

ORANJESTAD — Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) registreerde in februari een inflatie van 0,2 procent ten opzichte van een maand eerder. Gecombineerd met de prijsverlagingen vorige maand, daalden de gemiddelde prijzen in de eerste twee maanden van het jaar met 0,1 procent. Wanneer gekeken wordt naar een periode van twaalf maanden (februari 2013-februari 2014) dan is er sprake van 0,7 procent deflatie.

Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het CBS. De consumentenprijsindex (cpi) kwam in februari uit op 116,83. Zeven van de twaalf sectoren die door het CBS in de gaten worden gehouden, kenden toenames in prijzen. Vooral de sectoren ‘transport’ en ‘voedsel en non-alcoholische drankjes’ registreerden prijsverhogingen, met respectievelijk 0,8 procent en 0,4 procent. De sectoren ‘overige goederen en diensten’ en ‘communicatie’ lieten prijsdalingen zien, beiden 0,2 procent.

Het bestaansminimum voor een gemiddeld gezin is in februari, vergeleken met een jaar geleden, afgenomen. Met 22 florin van 4292 florin naar 4270 florin. Het bestaansminimum is het bedrag dat een gezin van twee volwassenen en twee kinderen in de leeftijd tussen 0-14 jaar ‘minimaal’ nodig heeft om van te leven, aldus het CBS. Vorige maand daalde het bestaansminimum ook licht. In februari had een alleenstaande volgens het CBS 2033 florin nodig. Dat is 11 florin minder dan een alleenstaande vorig jaar februari nodig had maar wel 4 florin meer dan vorige maand.

Energie

De energieprijzen zijn in februari wederom gelijk gebleven. Voor elektriciteit (tot 500 kilowattuur) is het tarief nog steeds 24,60 cent per kilowattuur. Voor stroom tussen 501 en 1000 kilowattuur veranderde er ook niets. Dat bleef gelijk op 30,90 cent per kilowattuur. De gemiddelde stroom- en waterkosten voor een gezin bleven gelijk op respectievelijk 306,75 florin en 137,05 florin. Benzine werd iets duurder, met 0,01 cent per liter (0,4 procent). Diesel werd met 1 cent per liter iets goedkoper (0,5 procent), hetgeen geen noemenswaardige impact had op de consumentenprijsindex van februari, aldus CBS.

Uit de energie-index van het CBS blijkt dat de prijzen voor stroom, water, benzine en diesel gedaald zijn ten opzichte van vorig jaar, en wel met 9,3 procent. In februari nam de gemiddelde prijs voor een vat ruwe olie wel toe, met 5,85 dollar (6,2 procent) vergeleken met de maand januari.

Bron: Amigoe, Aruba