‘Lening aan Insel niet de oplossing’

2 februari 2017

Antwerpen - Topman Harm Prins van de Vlaamse Luchtvaart Maatschappij (VLM) heeft interesse om vanuit Bonaire te gaan vliegen tussen de ABC-eilanden.

,,We hebben er serieus naar gekeken en zien ook goede mogelijkheden. Maar het besluit van de Curaçaose regering om 33 miljoen gulden in Insel Air te pompen heeft alles veranderd. Wij gaan niet concurreren met een overheid. Dat zal geen enkel weldenkend bedrijf doen”, aldus de ceo van voormalig KLM-dochter VLM, die vorig jaar failliet ging en onder zijn leiding nieuw leven is ingeblazen.

Prins is goed bekend met de vliegmarkt in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Hij zette in 2003 voor HollandExel (dat het failliete AirHolland had overgenomen) DutchCaribbeanExel en BonairExel op. Dat verklaart waarom hij de ontwikkelingen rond Insel Air vanuit zijn kantoor in Antwerpen met verhoogde belangstelling volgt.

,,Het is een herhaling van zetten. Het is net als met DCA waarin de overheid destijds ook miljoenen heeft gestopt. Dat heeft niet geholpen en ik vrees dat dit ook geldt voor die 33 miljoen die nu aan Insel Air wordt geleend. Dat geld is zo op, alleen al aan personeel. Als je 500 man in dienst hebt is 33 miljoen helemaal niks.”

Geld is sowieso niet de oplossing, meent Prins. ,,Ze vliegen nog met dezelfde MD-80’s als DCA. Die zijn rijp voor de sloop en in elk geval veel te duur in gebruik. Het is zonde om daar geld in te stoppen, ze zijn een blok aan je been. Daarnaast hebben ze veel te veel personeel. Als ik naar het routenet kijk moet je met de helft toe kunnen.”

Om die reden zal het volgens de Nederlandse zakenman lastig zijn om onder buitenlandse luchtvaartmaatschappijen een serieuze partner te vinden die er brood inziet Insel Air overeind te houden. Ook bij een reorganisatie zullen de verliezen voorlopig nog aanhouden, zo niet verder oplopen.

,,Deze aanpak biedt geen continuïteit. Men had er verstandiger aan gedaan die 33 miljoen in een geheel nieuwe maatschappij te investeren. Met betere, kleinere toestellen en hooguit 250 medewerkers creëer je een levensvatbare operatie die waarschijnlijk heel snel na de start rendabel zal zijn.”

De interesse van VLM-baas was dan ook gericht op het opzetten van een nieuwe operatie. ,,We zijn daarvoor benaderd en hebben ook al contacten gelegd. Door met twee of drie kleine vliegtuigen in een hoge frequentie, zes zeven keer per dag, tussen Bonaire, Curaçao en Aruba te vliegen valt er prima geld te verdienen. Betrouwbaar en tegen een tarief dat niet te laag ,,Ze vliegen nog met dezelfde MD-80’s als DCA. Die zijn rijp voor de sloop en in elk geval veel te duur in gebruik.”

en niet te hoog is.” De lening van de Curaçaose regering aan Insel Air weerhoudt Prins er echter van zijn interesse om te zetten in daden. ,,Wat ik zeg: geen ondernemer haalt het in zijn hoofd de concurrentie aan te gaan met een overheid. In de tijd van BonairExel hebben we gezien dat DCA er niet voor terugdeinsde de tarieven tot ver onder de kostprijs te dumpen. Bovendien zijn wij toen ook op alle andere mogelijke manieren tegengewerkt, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van vergunningen.”

Zo lang niet kan worden uitgesloten dat Insel Air - net als DCA destijds - overheidsgeld gebruikt om een prijzenslag te ontketenen zullen er geen maatschappijen te vinden zijn om bij- voorbeeld vanuit Bonaire een nieuwe operatie te beginnen, voorspelt Prins, die zich vooralsnog volledig concentreert op de herstart van VLM. Hij trok zich in 2005 terug uit de luchtvaart toen HollandExel werd meegesleurd in de ondergang van het moederconcern Imca nadat oprichter Erik de Vlieger en hij (naar de rechtbank later vaststelde ten onrechte) van malversaties werden beschuldigd.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) liet gisteren in reactie op vragen van deze krant weten dat de gevolgen voor Bonaire van de problemen bij Insel Air de aandacht van I&M, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao