Landelijke koppeling kantoren Centraal Bureau voor Burgerzaken in zicht in Suriname

DE WARE TIJD:

09/07/2012

Paramaribo - Binnen niet al te lange tijd zullen alle kantoren van het Centraal Bureau voor Burgerzaken via een netwerksysteem gekoppeld zijn. De kantoren van Paramaribo en Wanica zijn al aan elkaar en aan het hoofdkantoor te Flora verbonden. “Ze zijn nu realtime gekoppeld. Alle veranderingen die worden aangebracht, zijn na seconden te zien in het bestand”, zegt de CBB-directeur John Saharie aan dWT.

De volledige koppeling van de twee districten is sinds vorige week een feit. Het project ‘Plaats Onafhankelijke Dienst’ is ook al van de grond. Hierbij is het voor klanten mogelijk bij elk kantoor in Paramaribo en Wanica van de diensten te genieten. Voorheen waren de klanten gebonden aan de wijk, waar zij ingeschreven zijn. De resterende districten zullen tegen eind augustus of begin september ook aan het systeem worden toegevoegd.

“Wij hebben Telesur al betaald en zij heeft ons beloofd dat het tegen die periode rond zal zijn. Ik wil zo snel mogelijk overgaan tot landelijke koppeling.” Saharie heeft verder een werkgroep ingesteld, die infrastructuur moet creëren voor de opzet van ‘1 loket diensten’. Na de implementatie zal de klant voor elke dienst bij een loket terecht kunnen. De werkgroep zal de weg hiertoe moeten plaveien.
Verbetering

De opzet van een netwerksysteem binnen de kantoren is onderdeel van de verbetering van de dienstverlening naar de samenleving toe. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken had de opdracht voor de verbetering gegeven en de directeurisbij de overname van de leiding meteen aan de slag gegaan.

De CBB-directeur besloot de aanpak in tweeën te verdelen namelijk de zaterdagse openingstijden en de opzet van een netwerksysteem. Het project zaterdagse openingstijden loopt volgens de directeur gesmeerd. Over de stopzetting van de actie bij CBB-Latour zegt hij dat de uitvoer niet rendabel bleek te zijn.

“Na evaluatie zagen wij dat de mensen van Latour liever naar het bureau Flora gingen. Het werd dan te duur om het project daar verder te draaien, aangezien de klanten niet kwamen opdagen.” Het is nog niet duidelijk of het project nog landelijk uitgevoerd wordt. Saharie moet eerst met de Biza-minister afstemmen voor een dergelijke beslissing te nemen.-.