KPA ‘betere gecoördineerde controle’

VRIJDAG, 29 JANUARI 2016

ORANJESTAD — Uit officiële politieberichten kan worden opgemaakt dat het politiekorps KPA steeds meer Venezolaanse vluchtelingen aanhoudt die met bootjes aankomen bij Seroe Colorado. Volgens KPA-woordvoerder Lito Laclé komt dit doordat de controle beter gecoördineerd plaatsvindt. De Kustwacht en Defensie geven aan geen toename van vluchtelingen te zien.

Of er meer aanhoudingen plaatsvinden omdat meer vluchtelingen per bootje de oversteek wagen of dat er meer vluchtelingen worden aangehouden omdat KPA een andere werkwijze hanteert, is niet helemaal duidelijk. Een exact cijfer van het aantal aanhoudingen kan Laclé niet geven. “Misschien hebben we een beter scoringspercentage dan in het verleden. Dat is moeilijk te zeggen.”

Roderick Gouverneur, woordvoerder Kustwacht, geeft desgevraagd aan: “Ons standpunt blijft hetzelfde. We zien geen toename van bootjes en blijven het in de gaten houden.” Ook Maartje van der Maas, woordvoerder Defensie, geeft aan dat er ‘geen toename’ wordt gezien ‘in het aantal vluchtelingen’. “Maar, wij zijn geen politie.” Erop doelend dat de ervaring van de politie anders zou kunnen zijn. “Wat de politie zegt, gaan we niet weerleggen, noch bevestigen.”

Verontrustend

De vluchtelingenstroom vanuit Venezuela wordt door de gouverneur als ‘verontrustend en problematisch’ ervaren, volgens Henk Suurveld, kapitein-luitenant ter zee en commandant van Zr. Ms. Friesland. Dat zegt hij afgelopen dinsdag bij zijn terugkeer in Den Helder in een interview met het Nederlands Dagblad (ND) dat woensdag gepubliceerd werd. Hij ‘diende met zijn bemanning bijna vijf maanden in het Caribisch gebied’ waaronder dus Aruba. De patrouilles vonden plaats in het kader van anti-drugsoperaties. Het ND geeft aan dat volgens de commandant ‘de vluchtelingen met dezelfde bootjes als de drugstransporten’ aankomen. “Mensensmokkel wordt gezien als een mooie bijvangst”, aldus Suurveld.

Geheim

De plaatsvervangend-directeur van het Kabinet van de Gouverneur, Derk Jan Nauta, laat desgevraagd over de uitspraak die de gouverneur deed volgens Suurveld weten: “Voor gesprekken met de gouverneur geldt net als voor gesprekken met de koning een geheimhouding. Hij kan het citaat dan ook niet bevestigen. Over dat wat besproken is, mogen geen uitspraken worden gedaan door de gesprekspartners.” Hij benadrukt dat Defensiepersoneel hiervan op de hoogte is. Ook maakt hij duidelijk dat als Suurveld deze uitspraak inderdaad gedaan heeft, dit voor zijn eigen conto komt. Nauta bevestigt wel dat de gouverneur, ten tijde dat Suurveld met de Zr. Ms. Friesland in het Caribisch gebied aanwezig was, aan boord van het stationsschip heeft geluncht.

In de gaten

Defensie-woordvoerder Van der Maas ‘onderstreept’ wat Nauta zegt over de geheimhouding en dat de uitspraak voor eigen rekening van Suurveld komt. Zij laat weten dat Defensie het ND-artikel van tevoren heeft ingezien en wijzigingsvoorstellen heeft gedaan. “Maar die zijn niet overgenomen.” Ze kan niet aangeven om welke wijzigingen het ging, omdat dit onder haar collega’s in Nederland valt. Ze benadrukt dat de situatie in Venezuela een interne kwestie is. “En dat laten we ook zo. Maar we houden de situatie in de gaten.” Defensie-minister Hennis-Plasschaert sprak tijdens haar bezoek afgelopen dinsdag met premier Mike Eman en collega-ministers ook over de situatie in Venezuela. Zij zei toen: “Als dat voor Aruba een probleem is, is dat het voor ons ook. Aruba kan er van op aan dat wij goed in de gaten houden wat de geopolitieke kaders zijn en wat de gevolgen zijn voor dit deel van het Koninkrijk.”

Bron: Amigoe, Aruba