Kamerleden schrikken van armoede

10 januari 2017

Kralendijk - De werkconferentie over armoede in Caribisch Nederland, die gisteren op Bonaire is gehouden, heeft nieuwe inzichten opgeleverd. Dat zegt Eerste Kamerlid Ruurd Ganzevoort (GroenLinks). Hij heeft tijdens het werkbezoek van de Nederlandse parlementaire delegatie aan Bonaire ontdekt dat mensen tussen wal en schip vallen door het ontbreken van maatwerk in de hulp, zoals dat in Nederland is geregeld in de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO), een wet die niet in Caribisch Nederland geldt.

Zaterdag heeft de delegatie een tour over het eiland gemaakt om de armoede van dichtbij te zien. ,,We zijn op huisbezoek geweest bij een gezin om te zien hoe ze leven. Daar zeg ik verder niks over, maar het is dapper dat ze het ons hebben laten zien”, vertelt Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA). De Nederlandse delegatie is geschrokken van wat ze hebben gezien. ,,We moeten ervoor zorgen dat iedereen in Nederland, ook in Caribisch Nederland, menswaardige huisvesting heeft. Te veel mensen wonen in huizen die de naam woning niet waard zijn”, zegt Ganzevoort.

Recourt zegt te begrijpen dat alles niet in een keer kan, maar armoede wordt niet krachtig genoeg bestreden: ,,We moeten hier horen waar het schuurt, waardoor we tegen de minister kunnen zeggen ‘je moet dit oppakken of ga eens beter samenwerken’. We moeten de volgende keer kunnen zeggen dat er stappen zijn gezet.” Ganzevoort: ,,Soms lijkt het of we in een cirkel gaan, maar het kan ook een spiraal zijn, waarin we langzaam omhoog bewegen. Sommige dingen kunnen scherper, zoals de vaststelling van het sociaal minimum. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen ervan kunnen leven. Dat de economie groeit, zodat het kan worden opgebracht.”

In die kwestie staan de Kamers tegenover de regering. ,,Wij hebben gezegd dat het omhoog moet naar een niveau waarvan mensen kunnen leven. Daar heeft de regering anders over besloten. Maar we blijven erop terugkomen.” Ook de verdeling van taken tussen de eilanden en Nederland is besproken. ,,We kunnen niet elkaar de zwarte piet toespelen. We moeten er samen voor zorgen dat mensen op een menswaardige manier kunnen leven”, zegt Ganzevoort. Op de werkconferentie gaven Bonaire, Saba en Sint Eustatius alle drie een presentatie over armoede, maar van de Bovenwindse eilanden was alleen eilandssecretaris Tim Muller naar Bonaire gekomen.

,,Gedeputeerde Bruce Zagers zit in Nederland en onze andere gedeputeerde (Roland Wilson, red.) is herstellende van een zware knieoperatie. Hij heeft wel kort meegedaan via Skype.” Van Sint Eustatius moest gedeputeerde Simmons zich excuseren. Omdat de begroting voor 2017 niet is goedgekeurd was er geen geld voor de reis naar Bonaire. Collega Nina den Heyer van Bonaire gaf in zijn plaats zijn presentatie.

Over de bestuurlijke problemen met Statia is niet gesproken, zei Recourt desgevraagd. ,,Dat is jammer, want als je zulke grote dingen zegt (dat de status van Openbaar Lichaam illegaal is en tegen de moet je daarover kunnen praten. We moeten in gesprek blijven.” Den Heyer zei dat de presentaties de Nederlandse Kamerleden duidelijk hebben gemaakt dat armoede in praktijk iets anders is dan op papier. ,,We hebben feiten en voorbeelden laten zien. We moeten niet discussiëren over wie waarvoor verantwoordelijk is, maar de gemaakte afspraken nakomen.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao