Justitie actief betrokken bij drugsvangsten buitenland

26/01/2017

PARAMARIBO - De Surinaamse justitie heeft een actieve rol gespeeld bij het onderscheppen van grote hoeveelheden cocaïne die via Suriname naar het buitenland waren gesmokkeld. Op basis van de samenwerking met internationale partners zijn inlichtingen verschaft zodat opsporingsdiensten in het buitenland konden toeslaan. Dat maakte minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie woensdag bekend in het parlement.

Zij ging in op vragen en opmerkingen van assembleeleden over de veiligheidssituatie en criminaliteit in het land. Parlementariërs voerden aan dat de criminaliteit in het land hand over hand toeneemt, het veiligheidsgevoel bij burgers afneemt, terwijl diensten die bij de bestrijding betrokken zijn nauwelijks middelen krijgen om te werken. Gewezen werd onder andere op het brandstoftekort bij de politie.

Merkbaar geïrriteerd wees de minister erop dat het brandstoftekort bij de politie al zeker twee weken geleden is opgelost en dat de schaarste slechts twee dagen heeft geduurd, maar dat het toch nog ter sprake wordt gebracht in het parlement. Abop-fractieleider Ronnie Brunswijk stelde daartegenover dat de politie niet eens een uur zonder brandstof mag zitten.

Ook de drugsbestrijding wordt aangepakt. Zo is de drugsbestrijdingeenheid op de Johan Adolf Pengel Luchthaven versterkt en vindt in Nickerie op de backtrackroute verscherpte controle plaats. Verder vindt ook de reguliere controle plaats op de Nieuwe Haven met de daar opgestelde containerscanner. Tevens zijn airstrips in kaart gebracht waar vermoedelijk drugsvliegtuigjes landen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname