Jaarrekeningen overheidsziekenhuizen blijven uit in Suriname

DE WARE TIJD:

19/11/2012

Paramaribo - Mega Combinatie/NDP-assembleelid Theodorus Vishnudatt vindt dat de vier overheidsziekenhuizen uitgebreide jaarrekeningen naar de regering en De Nationale Assemblee (DNA) moeten sturen. Het parlementslid meent dat er een luchtje hangt aan de tarieven die deze ziekenhuizen hanteren voor ligdagkosten van patiënten die door de overheid betaald worden.

De ligdagtarieven die nu gehanteerd worden zijn volgens hem te hoog. De jaarrekening moet aangeven wat de inkomsten en uitgaven van de ziekenhuizen zijn en aan de hand daarvan kan een reëel ligdagtarief bepaald worden. Vishundatt die vrijdag in het parlement naar meer transparantie over de opbouw van de ligdagtarieven heeft gevraagd, zegt verder aan dWT dat de ziekenhuizen veel te hoge personeelskosten hebben. Hoewel hij een ieder werk gunt, verwacht hij wel van de regering en de ziekenhuizen dat goed naar dit aspect gekeken wordt. Hij is als voormalige minister van Volksgezondheid in het kabinet Wijdenbosch/ Radhakishun met deze kwestie geconfronteerd. Ook toen fronste hij zijn wenkbrauwen over de personeelskosten die allemaal opgebracht worden door de overheidsziekenhuizen. "Zijn die kosten wel reëel en juist", vraagt Vishnudatt zich af. Ook tijdens zijn bewind werden er geen jaarrekeningen gepresenteerd. "Ik denk niet dat er daarin nu verandering is gekomen." Het parlementslid is ervan overtuigd dat met transparantie er minder geld beschikbaar gesteld hoeft te worden voor de ligdagtarieven. De gelden die bespaard worden, kunnen dan besteed worden aan de preventieve zorg. De vier overheidsziekenhuizen zijn: het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, 's Lands Hospitaal, Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie en het Militair Hospitaal. Minister van Volksgezondheid Michel Blokland moet het parlement nog antwoord geven op de vragen die vrijdag zijn gesteld door Vishnudatt tijdens de begrotingsbehandeling.

Kosten hoog

Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad, zei in augustus op een lezing dat de uitgaven aan ziekenhuiszorg in tien jaar zijn toegenomen van 29 miljoen US dollar naar boven de 100 miljoen US dollar. De loonkosten maken 60 tot 70 procent uit van de exploitatiekosten van ziekenhuizen. De all-in kostprijzen van ziekenhuizen zijn volgens Hindori opgelopen tot boven SRD 600 per ligdag. De ziekenhuizen zelf krijgen van het Staats Ziekenfonds (SZF) per ligdag SRD 302 uitbetaald. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting betaalt de ziekenhuizen per ligdag SRD 275.-.