Isla geeft niet thuis bij vergadering GZE

30 januari 2017

Willemstad - De Isla raffinaderij heeft vorige week op het laatste moment een vergadering met vertegenwoordigers van Guandong Zhenrong Energy (GZE), de raffinaderij en de regering afgezegd.

Dat heeft de Papiamentstalige ochtendkrant Èxtra afgelopen zaterdag gepubliceerd. De redenen voor het niet bijwonen van de vergadering zijn volgens de krant niet duidelijk. Premier Hensley Koeiman (MAN) had vorige week dinsdag een vergadering gepland met de Isla en GZE.

De raffinaderij heeft vorige week op verzoek van de Islabonden in een brief haar standpunt uiteengezet. De Isla stelt niet op de hoogte te zijn van de inhoud van het Memorandum of Understanding en de Heads of Agreement, die de vorige regering met GZE heeft gesloten, aldus de krant. Ook wordt er melding gemaakt dat de raffinaderij de huidige exploitatie niet aan derden (lees GZE, red) zal geven.

Afgelopen vrijdag publiceerde de krant een artikel waarin de Is- la en PdVSA verklaren dat de enige informatie die zij hebben, gebaseerd is op verklaringen in de pers en propaganda. Daarom zijn de partijen niet in gesprek met GZE. Pas wanneer de twee informatie hebben over de Heads of Agreement en het Memorandum of Understanding, en na bestudering hiervan, zullen de partijen een standpunt bepalen.

Statenlid Marilyn Alcalá Wallé van regeringspartij PAR uitte dit weekeinde haar zorgen op Facebook over de gang van zaken. De politica schreef dat Chau Lu van GZE vorige week in de Staten verklaarde dat de zaken met Isla gesynchroniseerd zullen worden. Lu zei daarbij dat er een ontmoeting met Isla gepland stond.

De raffinaderij heeft in de brief aan het personeel verwezen naar een eerdere persverklaring van voorzitter Eulogio del Pino, directeur van PdVSA, de moedermaatschappij die de raffinaderij op Curaçao exploiteert. Daarin werd melding gemaakt dat PdvSA helemaal niet op de hoogte is van de inhoud van de overeenkomsten tussen Curaçao en GZE.

De Isla wil nog steeds haar besluit uitvoeren om een gasleiding tussen Venezuela en Curaçao aan te leggen. Het zou technisch haalbaar zijn en in het belang van het eiland en de raffinaderij. De Isla heeft tot 2019 een leaseovereenkomst met de overheid. Vorig jaar werd bekend dat dit leasecontract niet verlengd zal worden. Dat is toen aan Venezuela meegedeeld, omdat het contract anders verengd zou worden.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao