Inter-American Development Bank: ‘Belastingheffing niet goed gebruikt’ in Caribisch gebied

ZATERDAG 25 mei 2013

IDB: Heffing kan beter

WILLEMSTAD - Landen in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika maken te weinig gebruik van de mogelijkheden die belastingheffing kan bieden.

Dat stelt de Inter-American Development Bank (IDB) die in haar laatste ‘The Development in the Americas (DIA)-serie’ een publicatie heeft gemaakt met als titel ‘Meer dan inkomsten: Belastingen als hulpmiddel voor ontwikkeling’.,,Belastingheffing is een gemiste kans in het Caribisch gebied en Latijns Amerika”, aldus IDB. Het boek concludeert dat belastingheffing voornamelijk gebruikt wordt om de overheid ‘in business’ te houden. De belastinginkomsten zijn succesvol verhoogd, maar de regio blijft toch achter bij landen met een gelijk ontwikkelingsniveau.

,,De Latijns-Amerikaanse beleidsmakers hebben geen voordeel getrokken uit het potentieel van belasting die kan bijdragen aan het vervullen van belangrijke ontwikkelingsdoelen. Zo zijn de mogelijkheden verkwist om de grote ongelijkheid in de regio echt aan te pakken”, zo staat in het boek. Daar komt volgens de IDB bij dat regeringen de kans gemist hebben om invloed uit te oefenen op de consumptie en productiepatronen door de belastinginkomsten te gebruiken om de prijzen relatief te veranderen. Belastingen moeten dus veel meer gebruikt worden als een ontwikkelingsgereedschap, om de kwaliteit van het milieu te verbeteren en om te zorgen voor het algemeen welbevinden van de bevolking.

Bron:  Antilliaans Dagblad