Informatiebeurs over verzegelde kassasystemen op CuraçaoDONDERDAG, 13 SEPTEMBER 2012

WILLEMSTAD — Stichting Belasting Accountants Bureau (SBAB) organiseert op 18 en 19 september in het Renaissance Hotel een beurs voor ondernemers over verzegelde kassasystemen en printers. Hierbij zullen leveranciers van verzegelde kassasystemen, verzegelde printers, software, boekhoudpakketten, belastingadviseurs en administratiekantoren hun producten en diensten presenteren.

Vanaf 1 januari 2014 treedt de wet inwerking ter verbetering van de controle op het volledig in rekening brengen en afdragen van OB. Dit impliceert dat alle ondernemingen die voornamelijk contant verkopen, over moeten gaan tot aanschaf van door SBAB goedgekeurde verzegelde kassa’s of printers. Tot die tijd zal SBAB deze aan de ondernemers die het nieuwe verzegelde kassysteem en de verzegelde printers willen invoeren, gratis verstrekken.

Voordelen

De voordelen van een dergelijk kassasysteem is dat het de controle van SBAB efficiënter maakt doordat SBAB bij bezoek aan ondernemers de gegevens uit de verzegelde kassa kan gebruiken voor controledoeleinden. Daarnaast kan SBAB via internet rechtstreeks toegang krijgen tot de kassasystemen. Ook de ondernemer profiteert van het nieuwe kassasysteem doordat er een koppeling gemaakt kan worden tussen de kassasystemen en de financiële administratie. Hierdoor krijgt de ondernemer dagelijks inzicht in de gerealiseerde omzet. “Door de efficiënte en effectievere belastingcontrole zullen de belastingopbrengsten toenemen. Dit biedt ruimte om de belastingtarieven te verlagen”, Aldus SBAB in een persbericht.

Campagne

Om ondernemers voor te bereiden op de invoering van de verplichte fiscale kassasystemen is SBAB een voorlichtingscampagne gestart. Hierbij is in het bijzonder ingegaan op de wet- en regelgeving en de voorwaarden waaraan de kassasystemen dienen te voldoen. Voorts zal SBAB diverse campagnes lanceren om het publiek te stimuleren voornamelijk in te kopen bij bedrijven die gebruik maken van een verzegeld kassysteem. SBAB adviseert alle ondernemers die in aanmerking willen komen voor een gratis verzegeld kassasysteem en/of -printer, of hen die op het punt staan in een nieuw ‘point of salesysteem’ te investeren, de beurs te bezoeken. Op beide dagen zullen tijdens voorlichtingsessies diverse onderwerpen worden behandeld. Zo zijn er vanuit de Dominicaanse Republiek, waar ze dit kassasysteem al enkele jaren toepassen, medewerkers van de Belastingdienst aanwezig die een voorlichting verzorgen over ‘best practices’.

Het evenement wordt op 18 september om 17.00 uur ceremonieel geopend met als gastsprekers Sherwin Casper, directeur SBAB; George Jamaloodin, minister van Financiën, Etienne Ys, voorzitter Cifa; Leo Rigaud, voorzitter VBC; John Jacobs, voorzitter KvK en Wilbert Geertruida, voorzitter Adeck. Tolken/vertalers zijn ook aanwezig. Bezoekers die ingeschreven ondernemers bij de Inspectie der Belastingen zijn kunnen een cruise voor 2 personen winnen. De beurs is op beide dagen geopend tussen 17.00 en 22.00 uur.