Importeurs geneesmiddelen Curaçao moeten prijzen verlagenDINSDAG, 13 MAART 2012

WILLEMSTAD — Importeurs op Curaçao hebben een brief ontvangen waarin premier Gerrit Schotte stelt dat de marges op geneesmiddelen maximaal 20 procent mogen zijn. Ook zouden de leveranciers van de importeurs hun prijzen met 15 procent moeten verlagen. Dat stelt Jan Beaujon van Curaçao Pharmacal Company BV.

Volgens Beaujon is de voorgestelde prijsverlaging ondoenlijk. Ten eerste is de Curaçaose markt te klein en zijn de bedrijfskosten hoog. Dit komt met name door de hoge tarieven van water en elektra. Importeurs moeten de geneesmiddelen koel bewaren. Dat geeft maandelijks een hoge rekening van Aqualectra. Ook gaat er veel geld zitten in transport.

“Apotheken bellen soms per dag om een geneesmiddel”, zegt Beaujon. “Dagelijks trekken we erop uit.” Volgens hem wil de regering de kosten van geneesmiddelen terugbrengen naar een vergelijkbare prijs zoals die gangbaar is in Nederland. Maar die prijzen kunnen volgens Beaujon niet een op een worden overgenomen. “Sommige geneesmiddelen zijn inderdaad duurder dan in Nederland, maar we verkopen ook geneesmiddelen die voor een veel lagere prijs over de toonbank gaan. Op Bonaire zien we dat. Sinds Bonaire een openbaar lichaam van Nederland geworden is, worden de meeste geneesmiddelen in Nederland ingekocht. Ik merk dat slechts de helft van mijn verkoop aan Bonaire achteruit is gegaan. Dat betekent dat de helft van mijn producten goedkoper is dan die vanuit Nederland”, zegt de importeur.

De overheid heeft in het verleden bepaald dat de importeurs maximaal 37 procent boven de kostprijs (mark-up) mogen ontvangen. Om break-even te kunnen draaien hebben de meeste importeurs een mark-up van 35 procent nodig. Op sommige geneesmiddelen hanteert de overheid al een maximumprijs. Zoals op de geneesmiddelen voor diabeticipatiënten. Daar geldt een maximummarge van 10 procent.

Volgens Beaujon zouden de prijzen voor geneesmiddelen best naar beneden kunnen. Aruba is volgens hem daar een goed voorbeeld van. “Op Aruba hebben de leveranciers van geneesmiddelen de prijzen met 7 procent verlaagd. Dat zouden we ook op Curaçao kunnen toepassen. Met een verlaging van 15 procent krijg je de leveranciers niet mee”, aldus Beaujon.

De Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) zit al maanden met de Taskforce van Volksgezondheid om de tafel. Tot nu toe zijn de partijen niet tot een overeenkomst gekomen. Nu blijkt onlangs een nieuwe brief te zijn verstuurd. Deze zou door de ministers van Economische Ontwikkeling, Gezondheid en Financiën zijn ondertekend. Daarin stellen zij dat als de importeurs niet bereid zijn om de prijzen te verlagen, zij de markt voor geneesmiddelen opengooien.

De kosten van de Curaçaose volksgezondheid zijn hoog. Vanuit het College financieel toezicht moet de overheid de kosten naar beneden brengen. Voor dit jaar was er een bezuiniging van 12 miljoen gulden gepland. Zo moeten de medisch specialisten en huisartsen inleveren, komt er een algemene basisverzekering en gaat de receptregelvergoeding op de schop. Tot dusver zijn geen van deze plannen gerealiseerd.