Import gele koorts Nederland uit Suriname

11/03/2017

PARAMARIBO - Een Nederlandse nieuwssite publiceerde vrijdag dat het gelekoortsvirus ontdekt is bij een Nederlander die uit Suriname was teruggekomen en concludeert dat hij hier besmet moet zijn geraakt. De ziekte is na dertig jaar weer ontdekt in Nederland, terwijl die al langer dan 45 jaar niet meer in Suriname is gespot.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft de besmetting bevestigd, meldde de website. Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus, dat wordt verspreid door dezelfde mug die het zikavirus overbrengt. In 47 landen, waarvan 34 in Afrika en dertien in Midden- en Zuid-Amerika, is gele koorts een endemische ziekte. Al enkele weken maakt het virus slachtoffers in Brazilië en het blijft zich verspreiden.

De incubatieperiode van gele koorts is drie tot zes dagen. Veel mensen hebben in eerste instantie geen symptomen, maar wanneer deze zich voordoen, zijn de meest voorkomende koorts, spierpijn met hevige rugpijn, hoofdpijn, verlies van eetlust en misselijkheid of braken. In ernstige gevallen kunnen de nieren en de lever worden aangetast. Gele koorts is moeilijk vast te stellen, vooral tijdens de beginfase. De ziekte kan soms ook worden verward met onder andere ernstige malaria, dengue en virale hepatitis.

Goede signalering en behandeling vergroten de overlevingskans van iemand die gele koorts heeft. Vaccinatie is het belangrijkste middel om deze ziekte te voorkomen. Suriname heeft een dekkingsgraad van boven de tachtig. Het BOG probeert de inwoners zoveel mogelijk in te enten tegen deze en andere infectie ziekten. Dit gebeurt onder andere door het zuigelingen vaccinatieprogramma. Het gele koorts vaccin is veilig en een enkele dosis biedt levenslange bescherming tegen gele koorts.

Bron: de Ware Tijd, Suriname